Кулеба назвав пріоритети України на засіданні Генасамблеї ООН

Пріоритетними для України під час чергової сесії Генасамблеї ООН у другій половині вересня будуть питання залучення нових країн до реалізації Формули миру та експорту українського зерна на світові ринки.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній з державним секретарем США Ентоні Блінкеном пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава української дипломатії спрогнозував, що чергова сесія Генасамблеї ООН у Нью-Йорку традиційно буде «насиченою і напруженою».

«Пріоритет номер один (для України. – Ред.) – це залучення нових країн до реалізації Формули миру Президента Зеленського і здійснення наступних кроків на шляху до проведення глобального саміту Формули миру. Пріоритет номер два – це, безумовно, питання експорту українського збіжжя на світові ринки», - сказав Кулеба.

Читайте також: В ООН відреагували на російську атаку по Костянтинівці

Він додав, що у питанні зернового експорту ООН відіграє свою роль, а в результатах цього процесу надзвичайно зацікавлений весь світ, особливо країни Африки та Азії.

«Глобальна продовольча безпека і ціни на хліб зараз, на жаль, залежать від російського шантажу. А ми маємо звільнити світ від можливості Росії шантажувати світ голодом», - наголосив Кулеба.

Окрім того, за словами міністра, в рамках сесії на Генасаблеї ООН, безумовно, будуть двосторонні зустрічі.

«Там будемо говорити про зброю і про нові оборонні пакети і підтримку України», - поінформував глава МЗС.

Читайте також: Малюська зустрівся зі спецдоповідачкою ООН з питань тортур

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня в Раді Безпеки ООН відбудуться відкриті дебати що України за участю глав держав та урядів.

У рамках відкриття чергової сесії Генасамблеї ООН у другій половині вересня відбудеться зустріч друзів України на рівні міністрів закордонних справ щодо притягнення Росії до відповідальності за агресію проти України.