Глава МЗС Румунії засудила удари РФ по українських зерносховищах

Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску засудила чергові удари Росії по Україні, зокрема, по зерносховищах в українських портах «Рені» та «Ізмаїл».

Про це вона написала у соцмережі Х (колишній Твіттер), передає Укрінформ.

«Я рішуче засуджую продовження ударів Росії по невинних людях, цивільній інфраструктурі, включно із зерносховищами в українських портах «Рені» й «Ізмаїл». Цими кричущими порушеннями міжнародного права Росія продовжує ставити під загрозу глобальну продовольчу безпеку і безпеку судноплавства в Чорному морі», – наголосила Одобеску.

Як пише агентство Reuters із посиланням на дані управління румунського порту Констанца, за перші сім місяців року Україна відправила 8,1 мільйона тонн зерна через цей порт.

У липні ці темпи сповільнилися, коли Росія почала атакувати українську інфраструктуру в портах.

Річка Дунай є ключовим водним маршрутом України для експорту зерна після того, як доступ до її власних чорноморських портів було закрито через вихід Росії з зернової угоди у липні. Відтоді Росія неодноразово атакувала дунайські порти.

Читайте також: Відновлення «зернової угоди» є критично важливим – ФАО

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок нічної дронової атаки по Одеській області руйнувань зазнали складські приміщення та зерносховища одного з портів Дунаю.

До цього, у ніч на 2 серпня армія РФ атакувала Ізмаїл із використанням ударних безпілотників іранського виробництва "Shahed-136/131".Суттєвих руйнувань зазнали триповерхова будівля Морвокзалу, елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів, виробничі, складські приміщення та адмінбудівля Українського дунайського пароплавства.

Фото: Mediafax