ДБР розслідує, як депутат Арістов потрапив на Мальдіви під час війни

Співробітники Державного бюро розслідувань і Служби безпеки розслідують законність виїзду на відпочинок народного депутата Юрія Арістова під час збройної агресії РФ проти України.

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі ДБР.

“25 липня 2023 року генеральний прокурор України за матеріалами Державного бюро розслідувань та інформації, поширеній у ЗМІ, порушив кримінальне провадження щодо внесення неправдивих відомостей до документів для виїзду за кордон заступником голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки. В межах розслідування слідчі бюро з'ясовують, яким чином народний депутат України зміг опинитися на відпочинку на Мальдівах попри заборону на виїзд посадовцям за кордон”, - йдеться у повідомленні.

Відео: Державне бюро розслідувань

Як зазначається, у ході слідства правоохоронці вивчатимуть можливе внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів про його виїзд, а саме: щодо терміну, мети та країн відрядження.

Встановлено, що у середині липня 2023 року депутат перебував у одному з готелів приватного острова Ітхаафуші, Мальдіви.

Слідством вже підтверджено, що у період з 05 червня по 22 липня 2023 року він перебував за межами України. Депутат виїхав на три дні до Польщі на підставі службового відрядження з метою поглиблення двостороннього співробітництва з урядом Литовської Республіки.

10 липня, перебуваючи за кордоном, депутат дистанційно відкрив лікарняний в одному з приватних медичних закладів Києва до 19 липня 2023 включно. При цьому до електронної системи охорони здоров’я було, ймовірно, внесено недостовірні відомості, оскільки медичний огляд фактично не здійснювався.

Читайте також: Ніхто не пробачить депутатам і посадовцям протиставлення себе державі - Зеленський

Також з’ясовано, що депутат разом із сім’єю – жінкою та дітьми - до 22 липня перебував на території Мальдівської Республіки, у готельному комплексі Waldorf Astoria Maldives.

Правоохоронці провели невідкладні обшуки у помешканні депутата. Серед іншого, вилучені паспорти для виїзду за кордон із відповідними відмітками, інші документи.

Кримінальне провадження розслідується за фактом службового підроблення (ч. 1 ст. 366 КК України). Санкція статті передбачає обмеження волі до 3 років.

Як повідомлялося, 25 липня народний депутат із фракції «Слуга народу», заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрій Арістов, якого помітили на Мальдівах, написав заяву про складання депутатських повноважень.