НАТО мало надіслати сигнал Кремлю, що він не отримає Україну - експрем’єр Литви

Запрошення України стати членом НАТО – це формальна процедура, яка мала б показати Росії, що вона ніколи не зможе захопити Україну.

Про це сказав член Європарламенту, колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, повідомляє Укрінформ.

«До саміту виглядало так, що є повне погодження про те, що ми говоримо на саміті - не про реальне членство України в НАТО, оскільки всі, в тому числі президент Зеленський, говорили: ми не можемо очікувати, що Україні миттєво буде надано членство в Альянсі, поки йде війна», - сказав він.

«Питання було щодо запрошення до членства. Формальна процедура. На мою думку, попри той факт, що це формальна процедура, вона має велике політичне значення. І це був би досить чіткий політичний сигнал російським політичним елітам і простим людям», - додав Кубілюс.

Він порівняв це з далекобійною ракетою проти Росії.

«Росіяни мають чітко побачити розуміння Заходу, що Україна - на боці Заходу, що Росія не може отримати Україну. Якою б в них не була ностальгія по минулому і таке інше. Навіть просто зі стратегічної точки зору треба було надати сигнал Кремлю: послухайте, хлопці, всі ваші недолугі плани щодо війни проти України – це все нонсенс, Україна буде членом НАТО. Але це не було зроблено», - сказав політик.

Він зазначив, що вагалися лише дві країни - Німеччина та Сполучені Штати.

Водночас Кубілюс висловив сподівання, що на наступному саміті в Вашингтоні «буде добра нагода як для президента Байдена, так і для всієї адміністрації виступити з іншою заявою».

Читайте також: Серед країн НАТО існував великий опір щодо перспектив для України – Гербст

Як повідомляв Укрінформ, 11-12 липня у столиці Литви відбувся саміт НАТО, на якому було оголошено про створення Ради Україна – НАТО.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна цінує визнання того, що не потребує Плану дій щодо членства в Альянсі, та назвав це гарним результатом саміту.

Лідери країн "Групи семи" погодили на полях саміту "Спільну декларацію про підтримку України".