Лінкявічус: Відчутним результатом саміту НАТО для України була б відмова від ПДЧ

Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус очікує від НАТО конкретних рішень щодо перспективи вступу України до Альянсу. Водночас відчутним результатом саміту НАТО у Вільнюсі для України була б відмова від Плану дій щодо членства в Альянсі.

Про це Лінкявічюс сказав в інтерв’ю Укрінформу

«Дійсно відчутним результатом саміту була б відмова від Плану дій щодо членства в НАТО для України. На мою думку, в цьому немає потреби. Україна вже виконує Річні національні програми, які мають однакову структуру, механізми зворотного зв'язку, пакети підтримки», - сказав Лінкявічус.

На його переконання, Україна заслуговує стати членом НАТО, оскільки єдина з країн має досвід на полі бою і показала свої спроможності не в теорії, а на практиці. 

«Вони настільки значні, що змусили повірити в це навіть скептиків. Однак питання не лише в армії. Поки війна триває, вирішити питання вступу України до Альянсу буде нелегко», - зауважив дипломат. 

Лінкявічус зазначив, що вступ України в НАТО підтримують більшість країн-членів, однак потрібен консенсус, «бо навіть один голос проти впливає на остаточне рішення».

Читайте також: Україну у складі НАТО хочуть бачити 89% українців

За словами ексміністра закордонних справ Литви, рішення про перетворення Комісії Україна-НАТО на Раду Україна-НАТО, яке анонсували в Альянсі, «не надто вражає». 

«Так, це справді вищий рівень. Але ми вже маємо Раду Росія-НАТО, яка заморожена. Тому це ніщо інше, як «політична косметика»», - вважає Лінкявічус. 

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі (Литва) відбудеться саміт НАТО. Президент України Володимир Зеленський наголошує на необхідності отримати чіткі гарантії безпеки поки Україна не приєдналася до Альянсу.