Костін сподівається, що Україна найближчим часом ратифікує Римський статут

Генеральний прокурор України Андрій Костін сподівається, що Україна ратифікує Римський статут найближчим часом.

Про це він заявив у понеділок під час пресконференції з нагоди започаткування в Нідерландах Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна ратифікує Римський статут і стане частиною родини держав-членів Римського статуту та Міжнародного кримінального суду. Сподіваюся, що це станеться скоріше, ніж пізно. Практично наша держава готова це зробити; єдине питання - коли парламент буде готовий голосувати», - сказав генпрокурор.

Читайте також: Покарання Росії за злочини: українські слідчі починають роботу в Міжнародному центрі у Гаазі

Він висловив упевненість, що в рамках дуже швидкого розвитку подій щодо вступу України в ЄС це питання стане невід’ємною частиною «пакету», який Україна ратифікує та втілить у життя в ближчому майбутньому.

Костін водночас зауважив, що Україна уже імплементувала в національне законодавство всі необхідні зміни, що надає МКС і офісу прокурора МКС повну компетенцію розслідувати та переслідувати в Україні за всі міжнародні злочини, скоєні на її території під час російської агресії.

Читайте також: Костін відзначив внесок словацьких фахівців у розслідування злочинів РФ проти України

Костін заявив, що відкриття найближчим часом польового офісу прокурора МКС в Україні, рішення про що вже схвалено обома сторонами, є свідченням всебічної кооперації української влади з офісом прокурора Каріма Хана та Міжнародного кримінального суду, а також демонструє повну відданість України прозорому та відкритому співробітництву з колегами з офісу прокурора МКС.

Читайте також: Хорватські прокурори поділилися з українськими досвідом розслідування воєнних злочинів

Як відомо, Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але не ратифікувала його, хоча після підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у 2014 році ратифікація цього документу є одним із прямих міжнародних зобов'язань України.