Чалий сказав, коли можуть прийняти ключові рішення щодо вступу України до НАТО

Ключові рішення щодо вступу України до НАТО будуть прийматися у Вашингтоні наступного року, на ювілейному саміті НАТО.

Таку думку висловив дипломат надзвичайний і повноважний посол України у США (2015-2019) Валерій Чалий в етері телеканалу "Еспресо", передає Укрінформ.

"Вступ України до НАТО означатиме, що ми розподіляємо відповідальність за європейську безпеку з іншими країнами. Україна не повинна самотужки весь час тримати цю оборону. Нам потрібно бути разом в Альянсі. Ключові рішення щодо вступу України до НАТО будуть прийматися у Вашингтоні наступного року, на ювілейному саміті НАТО", - припустив Чалий.

Читайте також: Запрошення для України в НАТО має бути чітким і не може бути відкликане – МЗС Литви

За словами дипломата, на саміті НАТО у Вільнюсі має пролунати заява про надання Україні далекобійної зброї.

"Від саміту у Вільнюсі я очікую заяву про надання ракет ATACMS й інших далекобійних ракет. Також має бути сигнал керівництву Росії, що шантаж Кремля не здійснився, і що Україна буде у НАТО в конкретному форматі. Не готові зараз про це сказати, перекиньте цей місток на Вашингтон й зніміть усі питання: формули, гарантії безпеки перехідних періодів, алгоритми - це все потрібно залишити в минулому. Зараз питання стоїть руба - або так, або ні", - наголосив Чалий.

Читайте також: НАТО не може дозволити Росії виграти в Україні – голова Військового комітету Альянсу

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, під час якого одним з головних питань для обговорення на рівні глав держав та урядів країн-союзниць буде продовження військової допомоги для України у реалізації її права на самооборону проти російської агресії, а також заходи зі зміцнення системи стримування й оборони Альянсу.