Остін: Війна РФ показала, яким став би світ, якби великі країни могли безкарно вторгатися до сусідів

Міністр оборони США Ллойд Остін під час виступу на безпековому форумі в Сінгапурі «Діалог Шангрі-Ла» заявив, що розв’язана Росією війна проти України показала, наскільки небезпечним став би світ, якби великі країни могли безкарно вторгатися до своїх менших сусідів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він сказав у промові на панельній дискусії щодо лідерства Сполучених Штатів у Індо-Тихоокеанському регіоні.

«Неспровоковане вторгнення Росії в Україну... показало всім, наскільки небезпечним став би наш світ, якби великі країни могли просто безкарно вторгатися до своїх мирних сусідів», - сказав Остін.

Він наголосив на важливості дотримання всіма країнами правил мирного співіснування та підкреслив особливу роль у цьому об’єднань держав-однодумців.

«Союзи та партнерства роблять усіх нас сильнішими... Наші спільні цілі чіткі: стримувати агресію та посилювати правила й норми, які підтримують мирний розвиток і запобігають конфліктам», - зазначив глава Пентагону.

За його словами, Сполучені Штати прагнуть забезпечити для всіх країн безперешкодний й вільний доступ до міжнародного повітряного простору та міжнародних вод, аби кожна країна, велика чи мала, «могла літати, плавати та діяти там, де це дозволяє міжнародне право».

Читайте також: У Міноборони Китаю прокоментували відмову про зустріч із Остіном

«Ми тісно співпрацюємо з союзниками, щоб покращити наші спільні позиції в (Індо-Тихоокеанському – ред.) регіоні… Ми також глибоко віддані тому, щоб наші союзники та партнери мали можливості, необхідні для стримування агресії і збереження стабільності. Більш спроможні союзники та партнери збільшують нашу спільну безпеку», - заявив Остін.

На початку виступу він привітав присутніх у залі міністрів оборони та високих гостей і окремо загадав про українського колегу.

«Один міністр оборони доклав особливих зусиль, аби бути сьогодні тут. Це мій хороший друг Олексій Резніков із України», - сказав Остін.

Хоча Резнікова на момент виступу не було в залі, за словами Остіна, «присутність українського міністра на цьому форумі нагадує, що не можна бути спокійним, доки Україна не перебуває в безпеці».

Читайте також: США категорично проти спроб Китаю чи Тайваню змінити статус-кво у відносинах - Остін

Як повідомляв Укрінформ, у Сінгапурі проходить масштабний безпековий форум «Діалог Шангрі-Ла», на якому розв’язана РФ війна проти України буде однією з головних тем.

У форумі беруть участь понад 600 осіб із 49 держав світу, серед яких міністри оборони, високопоставлені військові та дипломати з країн Азійсько-Тихоокеанського регіону, а також числення делегація європейських держав.

Представники країни-агресора, Росії, на Діалозі Шангрі-ла відсутні.

В перший день роботи форуму, 2 травня, Міністр оборони Олексій Резніков, який очолює українську делегацію, обговорив подальшу підтримку України з американським і канадським колегами, Ллойдом Остіном та Анітою Ананд.

Фото: ЕРА