Відбір суддів КСУ та нацменшини: Стефанішина зустрілася з делегацією Венеційської комісії

Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина обговорила з делегацією Венеційської комісії виконання рекомендацій Єврокомісії щодо відбору суддів КСУ, імплементацію антиолігархічного законодавства та законодавства щодо нацменшин.

Про це йдеться у повідомленні Урядового порталу, передає Укрінформ.

«Вперше в Україні запроваджується конкурсна процедура відбору суддів Конституційного суду. Нашим безумовним пріоритетом є забезпечення прозорого, відкритого конкурсу, відповідно до кращих стандартів. Ми підходимо до цього питання зі всією відповідальністю, розуміючи його важливість, зокрема для подальшого руху України до членства в ЄС. Зареєстрований у Верховній раді законопроект підготовлено за результатами консультацій з Венеційською комісією. Міжнародні експерти матимуть визначальну роль в оцінці моральних якостей, доброчесності кандидатів. Це той важливий запобіжник, що не дозволить кандидатам, які не відповідають критеріям доброчесності, брати участь у наступних етапах конкурсу», - зазначила Стефанішина.

Вона наголосила на важливості якнайшвидше запустити конкурсний процес, закликавши представників Венеційської комісії номінувати своїх представників у Дорадчу групу, після ухвалення змін до закону про проведення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду.

Українська сторона поінформувала представників Венеційської комісії про заходи та кроки, здійснені для імплементації законодавства у сфері захисту національних меншин (спільнот). Зокрема, на розгляд Уряду буде найближчим часом винесено проект Концепції загальнодержавної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року», розпочато роботу над змістовним наповнення відповідної програми. Представники Державної служби України з етнополітики та свободи совісті зазначили, що вже проведено понад 16 консультаційних зустрічей з представниками національних меншин, громадських організацій, та корінних народів України.

Окремо учасники зустрічі обговорили забезпечення освітніх, культурних прав представників національних меншин, вживання мов національних меншин у публічній сфері.

У питанні впровадження антиолігархічного законодавства віцепрем’єр-міністр наголосила на важливості врахування особливих умов, в яких сьогодні перебуває Україна у зв’язку з повномасштабною війною росії. Вона також поінформувала про кроки, які готуються для посилення економічної конкуренції, а саме зміни в антимонопольне законодавство відповідно до права ЄС.

Читайте також: В Україні перебуває делегація Венеційської комісії

У зустрічі взяли участь президент Венеційської комісії Клер Базі Малорі, віце-президент Анжеліка Нюссберґер, члени Венеційської комісії Філіп Дімітров та, Ян Велаєр, секретар Венеційської комісії Сімона Ґраната, радник з правових питань Таня Ван Дайк. З українського боку: міністр юстиції України Денис Малюська, голова комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов, голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський, заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс та заступник міністра освіти і науки України Євген Кудрявець.

Європейська комісія “За демократію через право” (Венеційська комісія) – це консультативний орган Ради Європи з питань конституційного права. До компетенції комісії належать: розгляд питань конституційної ситуації в окремих державах, розгляд питань конституційного права загального характеру із застосуванням порівняльного підходу, створення центрів документації конституційного права.