Президент підписав закон про заборону імперської пропаганди рф та російських географічних назв

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії, який називають важливим кроком у справі дерусифікації і деколонізації.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті Верховної Ради у картці документа.

Зазначається, що Закон "Про внесення змін до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України" повернуто 21 квітня з підписом Президента.

Як пояснив у Фейсбуці історик і народний депутат від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович, підписаний закон - це системний документ про звільнення нашої країни від маркерів «русского міра». Відповідно до закону російська імперська політика визнається злочинною та засуджується, пропаганда цієї політики та її символіки забороняється.

Читайте також: Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні

За словами В'ятровича, закон набуде чинності через три місяці після опублікування, після чого органи самоврядування і військові адміністрації мають за півроку звільнити публічний простір від символів "русского міра": демонтувати пам’ятники й пам’ятні знаки, перейменувати вулиці й інші об’єкти.

Крім цього, мають бути перейменовані й населені пункти, назви яких пропагують російську імперську політику, її діячів чи пропагандистів.

"В Україні більше не буде назв і зображень, присвячених суворовим і кутузовим, пушкіним і булгаковим, російським містам і завоюванням. Цінні пам’ятки будуть перенесені до музеїв", - написав В'ятрович.

Так само, згідно з законом , мають бути перейменовані населені пункти, назви яких не відповідають стандартам української мови (на кшталт Октябрського чи Южноукраїнська).

Читайте також: Що таке деколонізація, чому вона важлива і як буде здійснюватися згідно з законом?

Після набуття законом чинності юридичні особи матимуть місяць, щоб вилучити символи російської імперської політики зі своїх назв, документів та символіки.

Протягом трьох місяців російські символи мають щезнути і з товарних знаків, пояснив депутат.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада прийняла цей закон 21 березня 2023 року.