Друге африканське турне Кулеби заплановане на літо – МЗС

Міністерство закордонних справ працює над організацією влітку другого африканського турне глави української дипломатії Дмитра Кулеби і проведенням саміту Україна-Африка.

Про це повідомив спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх в інтерв’ю Укрінформу.

«Ми зараз працюємо над тим, щоб друге африканське турне міністра відбулося влітку і охопило нові країни Африканського континенту», - сказав Субх.

Він нагадав, що у цьому році виповнюється 60 років заснування Африканського Союзу, а 25 травня відзначається День Африки.

«Ми хотіли б, щоб Україна на високому рівні долучилася до цих заходів. Робота триває, адже підготовка візитів потребує комунікації, надсилання офіційних звернень і отримання погоджень», - пояснив дипломат.

За його словами, конференція Україна-Африка теж готується, наразі МЗС визначається з її головними темами і постійно комунікує щодо цього питання з Офісом Президента і відповідними міністерствами.

«Ми спілкуємося з науково-дослідними інститутами, аграрними академіями, нашими експортерами і бачимо, як багато в Україні сучасних технологій, про які в Африці ніхто не знає і до яких вона не має доступу. Тож наша мета — через подібні саміти і візити побудувати міст для впровадження наших технологій на території Африки», - зазначив Субх.

Він повідомив, що саміт Україна-Африка планується провести у Києві й запросити на нього глав держав усього Африканського континенту.

«Ми знаємо, що в липні планується саміт росія-Африка, і закликаємо африканські країни не брати в ньому участі. На нашу думку, аморально перебувати на території держави-агресора у той час, коли продовжується війна проти нашої країни. Ми б хотіли, щоб африканські країни бойкотом цього заходу, принаймні з боку їхніх лідерів, продемонстрували, що Африка не згодна з тим, що робить росія в Україні», - зауважив спецпредставник України з питань Близького Сходу та Африки.

За його словами, Україна вже отримала певні сигнали від деяких країн, що вони жодним чином не розглядають участі у цьому заході, поки росія не виведе свої війська і не зупинить війну.

Читайте також: Джапарова: МЗС уперше розробляє комунікаційну стратегію з країнами Африки

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 3 жовтня минулого року розпочав перше в історії української дипломатії турне глави МЗС країнами Африки, яке мало тривати до 12 жовтня. Однак він був змушений перервати турне 10 жовтня через масований ракетний обстріл росією українських міст.