Спецтрибунал для рф: Зеленський вірить, що «юридичний Рамштайн» дасть імпульс Генасамблеї ООН

Спеціальний трибунал проти росії стане тим фактором, що вирішить проблему неможливості для Міжнародного кримінального суду (МКС) притягувати до відповідальності певних осіб саме за злочин агресії.

Про це під час пресконференції «Об‘єднані заради справедливості» заявив Президент України Володимир Зеленський, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, цей «юридичний Рамштайн», що проходить у п’ятницю у Львові, має міцну історичну основу і міцне наукове та юридичне підґрунтя.

«Саме тут і зараз ми виводимо абсолютно на новий рівень комплексний процес, у фіналі якого будуть вироки винуватцям російської агресії. Перше, чого ми маємо досягти – наше об’єднання заради справедливості має стати потужним імпульсом для прийняття Генасамблеєю ООН проєкту української резолюції - резолюції, що сприятиме створенню спецтрибуналу щодо злочину агресії рф проти України. Трибунал стане тією ланкою, що вирішить проблему неможливості для МКС притягати до відповідальності саме за злочин агресії», - уточнив Президент.

Читайте також: путін і його спільники мають отримати справедливі вироки за злочини проти України - Зеленський

Окремо Зеленський зазначив, що в Україні відкривається офіс Міжнародного кримінального суду, і назвав це великою подією для справедливості. «І ми ще більше підсилимо наші взаємовідносини з МКС, який допоможе притягти до відповідальності (певних – ред.) громадян держави-терориста», - заявив глава Української держави.

На його думку, необхідно особливу увагу звернути на злочини, які були вчинені та вчиняються росією щодо наших дітей - ідеться про їхню депортацію і викрадення та намагання стерти українську національність та ідентичність цих дітей.

За словами Президента, на повну має працювати і національне правосуддя та всі його інституції.

«Ми розуміємо, що більшість російських злочинів на українській землі і проти українських громадян отримають справедливу відповідь саме у рамках нашої національної юрисдикції. І я дякую усім, хто вже допомагає реалізувати кожне з цих трьох масштабних завдань», - сказав він.

Глава держави уточнив, що наразі у Львові мають бути визначені коректні пріоритети у цій роботі.

«Доктринально, термінологічно, політично та практично ми маємо дати відповіді на питання про те, як пройти бездоганно увесь шлях притягнення до відповідальності окупантів – від збору доказів і встановлення кожного винуватця до прийняття обвинувальних вироків, і від ухвалення необхідних рішень до реального забезпечення справедливості для України, для наших людей, для усіх жертв російської агресії і для всього світу», - поінформував Президент.

Зеленський побажав учасникам цього «юридичного Рамштайну», який проходить у Львові, щоб на ньому прозвучало і було підтримано усе те, чого нам ще поки не вистачає: «Щоб одного дня ми могли абсолютно вичерпно сказати: вбивці - покарані, гідність і честь людей – захищено, шкоду - компенсовано, справедливість - перемогла».

Читайте також: До коаліції зі створення спецтрибуналу для рф долучилися вже 29 держав - Кулеба

«Я бажаю усім вам плідної роботи. І хочу сказати, що кожна людина має значення. Кожне життя для нас важливе. Слава усім цим людям, великим людям, усім, хто захищає Україну і міжнародний порядок, (зокрема і – ред.) на юридичному фронті. Слава усім, хто зараз воює за Україну. Слава Україні!», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 3 березня у Львові проходить конференція United for Justice — «Об’єднані заради справедливості» або «юридичний Рамштайн». Коаліція, яка працює над параметрами майбутнього спеціального трибуналу щодо росії за злочин агресії проти України, вже налічує 29 держав.