Столтенберг впевнений, що саміт НАТО за участю Зеленського стане сильним знаком солідарності

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг впевнений, що саміт Альянсу за участю Президента Володимира Зеленського стане сильним знаком солідарності й підтримки України з боку союзників.

Як повідомляє Укрінформ, про це він сказав в інтерв’ю національному литовському мовнику LRT.

«Я запросив Президента Зеленського взяти участь у саміті НАТО у Вільнюсі. Я твердо вірю, що це буде сильним знаком нашої солідарності, підтримки, яку союзники надають Україні, і сподіваюся, що пан Зеленський зможе бути присутнім. Звичайно, це залежатиме від ситуації в Україні, яка все ще перебуває у розпалі війни», - сказав Столтенберг.

За його очікуваннями, зустріч у Вільнюсі продемонструє єдність НАТО у підтримці України. «Я сподіваюся, що ми домовимося про нові кроки та заходи, про довгострокову підтримку України, розширення нашого партнерства», - зазначив генсек НАТО.

Читайте також: Генсек НАТО: Ми маємо створити довгострокові зобов’язання для безпеки України

Він також сподівається, що союзники узгодять нові плани регіональної безпеки, нову модель сил, при цьому мають бути збільшені інвестиції в оборону. «Поки що жодних рішень не прийнято, але я думаю, що поріг у 2% від ВВП має бути не стелею, а підлогою, мінімальними витратами на оборону», - підкреслив Столтенберг.

Читайте також: Допомога НАТО для України перевищила €100 мільярдів – Столтенберг

Як повідомлялося, 24 лютого Столтенберг підтвердив запрошення Зеленського до участі у саміті Альянсу, що відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

30 вересня 2022 року Зеленський оголосив про підписання Україною заявки на пришвидшений вступ до НАТО.

російське вторгнення призвело до зростання євроатлантичних настроїв українців до рекордних показників - 86% українців виступають за приєднання до Альянсу.