Австрія надалі залишатиметься солідарною з Україною - Ван дер Беллен

Федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен запевнив у річницю російської повномасштабної війни проти України, що його країна залишатиметься солідарною з Україною стільки, скільки буде необхідно.

Як передає Укрінформ, відповідне відеозвернення глава Австрійської держави опублікував у Твіттері.

"Любі українські друзі, рівно рік тому росія розпочала свою жахливу та невиправдану агресивну війну проти України, завдаючи вам неймовірних страждань. Сьогодні я запевняю вас: Австрія надалі залишатиметься солідарною з Україною стільки, скільки буде потрібно. Ми – з вами", - заявив Ван дер Беллен.

Він додав, що Австрія продовжить "робити все що в наших силах, щоб зменшити страждання українського народу, супроводжувати Україну на її європейському шляху та робити внесок у процвітаюче та мирне майбутнє".

Читайте також: Австрія в ООН засудила російські ядерні погрози

Своєю чергою глава МЗС Австрії Александер Шалленберг у відеозверненні з нагоди роковин повномасштабної війни рф проти України додав, що закінчення агресії росії перебуває в руках путіна, який має віддати наказ про виведення усіх російських військ з української території.

"Рівно рік тому, 24 лютого 2022 року, війна повернулась в Європу, коли росія здійснила жорстокий напад на Україну. 12 місяців тривають невимовні людські страждання та руйнування. Це призвело до незліченних жертв, мільйонів переміщених осіб, а також до болю та горя для прийдешніх поколінь. росія несе повну відповідальність за ці звірства. Таку поведінку не слід толерувати. Ми повинні і будемо підтримувати Україну у її боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність", - заявив Шалленберг на тлі австрійського та українського прапорів.

Він вказав на те, що з першого дня російської агресії Австрія стояла пліч-о-пліч з народом України: "Ми прийняли понад 90 тис. українських переселенців, з яких більше 50 тис. залишилися в країні. А у співвідношенні до нашого ВВП ми посідаємо перше місце за наданням гуманітарної допомоги".

Глава МЗС наголосив, що Австрія "підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно".

Читайте також: Австрія не тренуватиме українських військових на танках Leopard 2 - ЗМІ

"Український народ заслуговує на справедливий та стійкий мир. Закінчення війни сьогодні – в руках путіна. Я вимагаю негайного припинення російської агресії, безумовного виведення усіх російських військ та відновлення суверенітету й територіальної цілісності України", - підкреслив Шалленберг.

За словами міністра, у цю сумну річницю його послання є чітким: "Австрія дотримується міжнародного права. Австрія дотримується основних принципів, закладених Статутом ООН. І Австрія стоїть поруч з Україною!".

Як повідомлялося, цього дня рік тому росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабний наступ. За рік сили оборони України завдали значних втрат агресору, знищивши майже 147 тисяч російських загарбників.