Прем'єр Швеції: Для нашого головування в ЄС немає важливішого завдання, ніж допомога Україні

ЄС залишається об’єднаним у підтримці України, оскільки перемога нашої країни має життєво важливе значення для всієї Європи.

Про це на пресконференції заявив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Перемога України у цій війні є екзистенційною для Європи. Єдність є нашим найбільшим активом. Під час головування (Швеції в ЄС - ред.) ми будемо продовжувати підтримувати європейську військову допоміжну місію для України. Жодне інше окреме завдання не може бути важливішим для Шведського головування, ніж це. Доля України є також долею Європи», - наголосив керівник уряду Швеції.

Він зауважив, що прагнення зробити Європу більш захищеною і безпечною означає передусім продовження підтримки України, надання їй військової, політичної, економічної та гуманітарної допомоги.

«Ми маємо уникати розбрату - не в останню чергу тому, що саме цього прагне росія», - додав Крістерссон.

Читайте також: Прем'єр Швеції: Війна може бути затяжною, але час на боці України

Відповідаючи на запитання про можливе прискорення процесу входження України до ЄС, він сказав, що Швеція підтримує амбітні наміри України, але важливо дотримуватися встановленої правової процедури.

«І Україна, і Єврокомісія знають, що Швеція дуже віддана підтримці зусиль України із входження до ЄС. Зрозуміло, відповідно до встановлених правил. Ми вражені прогресом, якого досягає Україна... Ми знаємо, що її уряд впроваджує всі необхідні реформи, і цей процес просуватиметься далі дуже позитивно. Але існує певний розклад, і всі з цим погоджуються. Є часовий розклад для доповіді про те, як усе розвивається, вона запланована на весну. Тож ми дуже позитивно налаштовані, щоб зробити це вірним шляхом», - розповів прем’єр Швеції.

Читайте також: Україна розраховує за головування Швеції в Раді ЄС почати переговори про вступ до Євросоюзу

Як повідомлялося, уряд Швеції надає Україні значну допомогу в боротьбі проти російської агресії як у рамках ЄС, так і на двосторонній основі. Зокрема, нещодавно ця країна оголосила рішення передати Україні артилерійські системи Archer.

3 лютого має відбутися саміт Україна - ЄС. Перед початком саміту запланований візит в Україну членів колегії Європейської комісії, які оцінять прогрес, досягнутий, зокрема, у просуванні нашої країни як кандидата до членства в Євросоюзі.

 Фото: Jonas Ekströmer/TT