Пацкана можуть звільнити за процедурою закону про воєнний стан - депутат

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан може бути звільнений упродовж тижня за процедурою Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Як передає Укрінформ, про це народний депутат Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі.

"Раз заяви про звільнення за власним бажання вже немає, то використають норму ст.12 ЗУ "Про правовий режим воєнного стану", а саме - що може бути висловлена недовіра від не менш як однією четвертою народних депутатів", — зазначив він.

Як пояснив Железняк, процедура відбуватиметься наступним чином: спочатку збирають підписи від 113 народних депутатів, після чого виносять у сесійну залу і звільняють більшістю голосів (226+).

Читайте також: Рада оголосила повторний конкурс на посаду члена Рахункової палати

Цей же принцип був застосований під час звільнення з посади уповноваженого Верховної Ради з прав людей Людмили Денісової, зауважив він.

"Підхід сумнівний, взагалі то, не для цього норму прописували, але як є. За моєю інформацією такий збір підписів вже почали на початку грудня і вже майже зібрали необхідні 113 підписів", — нагадав Железняк.

За його словами, повторне голосування за звільнення голови Рахункової палати очікується протягом тижня, і можливе призначення на цю посаду Геннадія Пліса.

Як повідомляв Укрінформ, 24 жовтня Пацкану оголосили підозру в незаконному отриманні компенсації за житло у Києві. За даними слідства, з вересня 2017 року по березень 2018 року він незаконно отримав з держбюджету понад 117 тисяч гривент компенсації за оренду житла попри наявність власної квартири у столиці.

Згодом суд обрав Пацкану запобіжний захід у вигляді застави розміром 49 тисяч 620 гривень.

У листопаді Пацкан написав заяву про відставку.

1 грудня Верховна Рада не звільнила Пацкана з посади голови Рахункової палати через брак голосів: "за" проголосували лише 215 народних депутатів з необхідних 226.

2 грудня парламент оголосив умови і терміни проведення повторного конкурсу на зайняття посади члена Рахункової палати.