Україна не має сумнівів, що спецтрибунал для росії буде створений - Кориневич

Ексклюзив

Україна й далі докладає активних зусиль у взаємодії з міжнародними партнерами для створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ та не має сумнівів, що ці зусилля матимуть успіх.

На цьому наголосив в ексклюзивному коментарі Укрінформу посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич, який зараз перебуває з візитом у США.

«Ми віримо, що ми цей трибунал обов’язково створимо. Скільки це може зайняти часу, безумовно зараз важко сказати. Але те, що ми можемо мати успіх у цьому, сумнівів немає»- зауважив представник України після виступу в Інституті миру Сполучених Штатів у Вашингтоні.

Він підкреслив, що це питання зараз є пріоритетом як для органів державної влади України, так для громадянського суспільства й загалом для громадян.

Читайте також: Канада та Нідерланди долучилися до справи України проти рф у Міжнародному суді ООН

«Тому ми однозначно будемо просуватися вперед і намагатимемося робити все настільки швидко, наскільки зможемо»,- зазначив Кориневич.

За його словами, часові рамки для реалізації цієї ідеї не можуть залежати виключно від України. Важливою є також підтримка й активне залучення міжнародного співтовариства, «бо такі механізми створюються у партнерстві».

Кориневич, який разом з іншими представниками України провів кілька днів зустрічей у Вашингтоні, підкреслив, що підтримка Сполучених Штатів в цьому питанні є ключовою.

«Це важливо і для просування ініціатив як Генеральної Асамблеї ООН, зокрема резолюцій з цього питання, так і взагалі для створення цього механізму»,- пояснив він.

Читайте також: Комітет Сенату США схвалив резолюцію про визнання геноцидом дій рф проти України

Водночас, за його словами, важливою також є підтримка американського суспільства, в тому числі обраних представників у Конгресі США. У цьому контексті він згадав про проєкт резолюції, зареєстрований в Палаті представників, який «може стати дуже гарним елементом для того, щоби показати політичну підтримку цієї ідеї з боку Конгресу».

Як повідомляв Укрінформ, США продовжують брати участь у міжнародних дискусіях та розглядати можливість реалізації української ініціативи щодо заснування Спеціального міжнародного трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти України.