Президент Латвії закликав створити спецтрибунал для росії

Президент Латвії Егілс Левітс підтримав ідею створення спеціального трибуналу для розслідування повномасштабної війни росії проти України.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Виступаючи у неділю, 13 листопада, на урочистій церемонії у Бундестазі з нагоди Дня народної скорботи, Левітс закликав світову спільноту розслідувати російську військову агресію проти України та дати їй юридичну  оцінку.

Як зазначається, він назвав "прогалиною в міжнародному праві" той факт, що розслідування вторгнення рф в Україну досі не належить до компетенції жодного міжнародного суду. За словами Левітса, створення спецтрибуналу з юридичної точки зору можливе, для цього потрібна лише політична воля.

Читайте також: Президент Латвії: рф відповідальна за злочин агресії та за виплату репарацій Україні

Латвійський лідер запропонував створити правові можливості, аби направити на відновлення України заморожені країнами Заходу російські активи. Це було б очевидним виявом елементарної справедливості, наголосив він.

"Без світового порядку, який базується на міжнародному праві, світ знову увійде у войовничу анархію", - додав Левітс, провівши паралелі між війною рф проти України і німецьким націонал-соціалізмом під час Другої світової війни.

Читайте також: В ООН заявили, що спецтрибунал не дозволить рф уникнути покарання за злочини агресії

У цьому контексті він позитивно оцінив "безжальне осмислення свого минулого" німецьким суспільством, завдяки чому був збудований міцний фундамент демократичних цінностей. А російське суспільство, за словами Левітса, цього не зробило.

"Ця нездатність до виконання складної роботи з оцінки минулого проклала дорогу відродженню грубої ідеології російського імперіалізму", - констатував президент Латвії.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що його країна підтримує ідею створення спецтрибуналу, адже вище російське керівництво мусить відповісти за свої злочини.