Україну в ООН уперше підтримали декілька країн Африки – Кулеба

Україну під час голосування за резолюцію «Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй» вперше підтримали декілька країн Африки, які раніше утримувалися або не брали участь у голосуваннях.

До цього факту привернув увагу в дописі у Фейсбуціміністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає Укрінформ.

«Зараз основна увага до 4 країн, які проголосували вчора в ГА ООН з росією, але давайте уважніше глянемо на ті 143 країни, які проголосували за Україну. Важлива зміна ситуації на нашу користь - декілька країн Африки, які раніше утримувалися під час голосувань або не брали в них участь, тепер проголосували «за»», - написав глава української дипломатії.

Кулеба зазначив, що у попередні тижні та місяці з їхніми лідерами розмовляв Президент Володимир Зеленський, він сам зустрічався з главами дипломатичних відомств цих країн, вони також були частиною першого в історії української дипломатії турне міністра закордонних справ країнами Африки.

«Цей результат доводить: потрібно говорити з африканцями, азійцями, латиноамериканцями, доносити правду, переконувати. Історична резолюція ГА ООН продемонструвала, що Україну підтримали не лише наші євроатлантичні союзники, а й більше країн Глобального Півдня. І кожній з них ми сьогодні вдячні за принципову позицію на захист міжнародного права та принципу територіальної цілісності», - акцентував очільник МЗС.

Читайте також: Кислиця потролив росію після голосування за резолюцію ООН

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН у середу ухвалила резолюцію «Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй», яка засуджує російські псевдореферендуми на окупованих територіях України.

«За» висловилися 143 країни, проти - 5, утрималися - 35.

Співавторами резолюції виступили близько 70 країн. Серед них – Україна, всі країни ЄС, Австралія, Грузія, Республіка Корея, Молдова, Чорногорія, Камбоджа, Велика Британія, М’янма, низка держав Латинської Америки та Тихоокеанського регіону.