Президент Латвії переконаний, що Україна готова вступити до НАТО

Президент Латвії Егілс Левітс вважає, що Україна готова стати повноправним членом НАТО і зможе посилити його оборонні спроможності.

Таку думку він висловив під час дискусії на Варшавському безпековому форумі, передає кореспондент Укрінформу.

«НАТО є оборонним союзом, і Україна має стати членом цього оборонного об’єднання, оскільки вона потребує надійних гарантій безпеки», - сказав Левітс.

Він наголосив на оборонному характері Північноатлантичного альянсу, зауваживши, що «ніхто в Ризі, Берліні чи Парижі не думає, як захопити москву або Калінінград».

За словами Левітса, українське суспільство, яке «без сумніву є частиною європейської спільноти», й українська армія, що за час війни з росією «набула великого бойового досвіду успішної оборони країни», переконливо доводять готовність країни до членства в Альянсі.

«Українське суспільство й українська армія є потужними мотиваторами вступу України до НАТО, і для НАТО це дуже добра нагода отримати таку сильну країну у своєму складі», - сказав президент Латвії.

На його думку, нині головним завданням союзників є створення правових підстав для прийняття України до Альянсу.

«Сьогодні ми повинні думати, яким чином приєднати Україну до НАТО, тому що ми бачимо її готовність стати новим сильним учасником НАТО», - заявив латвійський лідер.

Фото: twitter/WarsawSecurityForum

Читайте також: Генсек НАТО отримав заявку України, тепер її мають розглянути посли країн Альянсу – ОП

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 30 вересня підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква заявив, що Україна у форматі ноти офіційно направила заявку щодо членства в НАТО генеральному секретарю Альянсу.

Президенти дев’яти країн Центральної та Східної Європи, які є членами Північноатлантичного альянсу, підтримали намір України увійти до НАТО.

В самій Україні рекордно зросла підтримка курсу на євроатлантичну інтеграцію. Згідно з результатами останніх соціологічних досліджень, понад 80% українців підтримують вступ до Європейського Союзу та НАТО.