Макрон підтримує направлення місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Президент Франції Еммануель Макрон і Президент України Володимир Зеленський обговорили умови направлення місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізьку АЕС.

Як повідомляє Єлисейський палац, про це йшлося у сьогоднішній телефонній розмові лідерів двох країн, передає Укрінформ.

Зазначається, що Макрон висловив стурбованість загрозою, яку становлять присутність і дії російських збройних сил на ЗАЕС, безпековою ситуацією на українських ядерних установках в контексті триваючих військових конфліктів та закликав до виведення зс рф.

“Він висловив свою підтримку пропозиції генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії щодо якнайшвидшого направлення на місце місії, і обидва президенти обговорили умови такої місії”, - зазначається у комюніке.

Президенти також обговорили питання експорту українських зернових, що є необхідним для глобальної продовольчої безпеки. “Вони вітають продовження виконання угоди, яка дозволяє експортувати зерно морем з Одеського порту, і вітають відправлення сьогодні вранці першого гуманітарного судна, зафрахтованого Організацією Об’єднаних Націй, яке транспортуватиме зерно на африканський континент, де потреби є особливо гострими”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: ООН готова підтримати місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС за згодою України та росії

Зазначається, що Франція також продовжує підтримувати зусилля Європи в рамках “маршрутів солідарності” щодо експорту українського зерна автомобільним та річковим транспортом. Вказується, що це дозволило експортувати 2,8 мільйона тонн у липні, і цей темп прискорюється.

Як повідомляв Укрінформ, ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції росіяни розміщують військову техніку та боєприпаси, тероризують персонал, обстрілюють прилеглу територію.