Рада має ухвалити закон про медіа восени - депутатка

Верховна Рада має ухвалити закон про медіа у двох читаннях восени.

Про це заявила заступниця голови Комітету Верховно Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук під час круглого столу в Укрінформі.

"Я переконана, що восени ми приймемо закон у двох читаннях. Якщо ми говоримо про дедлайни в цілому, то 1 грудня цей закон має бути підписаний Президентом України. Після цього відбудеться перевірка на виконання нами 7 пунктів від ЄС", - сказала Кравчук.

Вона зауважила, що якнайшвидше ухвалення цього акта є прямою відповідальністю депутатів, оскільки ухвалення закону про медіа є однією з вимог ЄС у контексті початку переговорів щодо членства.

За словами парламентарки, наразі обговорюється, як саме зміни до закону будуть імплементовані. Водночас вона запевнила, що ці зміни "врахують Директиви Європейського Союзу на 100%", зокрема додаткові вимоги стосовно інклюзії - для кращого медійного споживання людьми з інвалідністю, а також директиви щодо реклами.

Депутатка додала, що закон містить розділ, який стосується агресії рф та захисту інформаційного простору України.

Читайте також: Рада зробила крок до перенесення функцій з адміністрування домену GOV.UA

"Захист інформаційного простору прописаний Конституцією України та є обов'язком кожного громадянина", - наголосила вона.

Експерти зазначають, що закон про медіа мав один із найвищих показників відповідності серед євроінтеграційних законів: редакція першого читання від 2020 року відповідала європейським вимогам на 85% і була схвалена представництвом ЄС, дипломатичними представництв Швеції, Канади та інших країн.

За словами голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, такі результати стали можливими завдяки співпраці багатьох українських спеціалістів у галузі медіа, а також за сприяння гендиректора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інфтеграції Наталії Форсюк, голови Офісу Ради Європи в Україні, які вдосконалювали цей текст відповідно до європейських директив.

Як повідомлялося, ухвалення законодавства про медіа, яке враховує вимоги Директиви № 1808/2018/ЄС, упорядковує українське законодавство відповідно до рекомендацій експертів Ради Європи та наближає його до правової бази Євросоюзу, є одним із зобов’язань України в межах Угоди про асоціацію з ЄС.

23 червня глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Цей статус наданий без умов, проте має бути виконано низку рекомендацій Єврокомісії.

Законопроєкт № 2693-д «Про медіа» зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019 року, у травні 2020 року парламент відправив його на повторне перше читання. Новий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам.