Зеленський очікує, що Другий саміт перших леді та джентльменів допоможе подолати наслідки війни

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Другий саміт перших леді та джентльменів зробить внесок у захист держави і подолання наслідків російських терористичних ударів.

Про це він сказав на відкритті саміту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні цей, ще раз підкреслю, важливий саміт зробить свій внесок у захист держави і подолання наслідків російських терористичних ударів. Ми використовуємо всю силу нашого суспільства і бачимо результати. Україна має найбільшу глобальну підтримку у своїй історії. У нашу антивоєнну коаліцію входять десятки держав від Канади до Нової Зеландії, від Японії до Сполучених Штатів, до Британії і кожної, кожної країни дружньої Європи. Ми налагодили такі зв’язки з нашими партнерами, які дозволяють нам вже п'ять місяців протистояти армії, яка будувалася для нашого знищення протягом десятків років”, - наголосив Зеленський.

Він додав, що Україна будує нові відносини з багатьма державами світу.

“Тільки протягом цих місяців активізовані контакти з країнами Африки і Латинської Америки. З багатьма, якщо чесно, з них - вперше на такому рівні: з Гватемалою, з Еквадором, з Парагваєм, з Коста-Рикою, Мозамбіком, Кот-д’Івуаром тощо. В Києві з візитом вперше був президент Індонезії…”, - розповів Зеленський.

Читайте також: Зеленська назвала формулу майбутнього відновлення України

Окрім того, за словами Президента, Україна тричі брала участь у засіданнях Великої сімки, має запрошення на саміт Великої двадцятки.

Зеленський наголосив, що Україна започаткувала нову формулу дипломатичної активності - системні й масштабні звернення до парламентів і народів світу, і показала, що вона може бути потужнішою, ніж усі інші форми класичної дипломатії.

“Ми здобули такий результат у відносинах з Європейським Союзом, який багатьом здавався фантастикою, коли ми тут, в Києві, на 5 день війни підписали заявку на вступ у Єропейський Союз, а зараз для людей це просто вже частина звичної реальності - той факт, що Україна офіційно визнана кандидатом на вступ в Європейський Союз. І я вірю, що так само абсолютно звичними фактами стануть і мир в Україні, і відбудова нашої країни, і повернення з-за кордону наших прекрасних людей, і подальший рух нашої держави в об’єднану Європу. Чи це можливо? Ми всі не просто відчуваємо, ми знаємо, що все це можливо і це буде. Інакше не було б, зокрема і цього другого саміту, не було б усіх його учасниць і учасників і не було б цієї уваги”, - вважає глава держави.

Читайте також: Війна не зупинить життя в Україні, не зробить нас заручниками принесеного жахіття – Зеленський

Як повідомлялося, у Києві проходить Другий міжнародний саміт перших леді та джентльменів.

До участі у події запрошені подружні пари іноземних лідерів, а також знаменитості, провідні світові експерти та високопоставлені особи, а сама подія транслюється у понад 20 країнах світу.