Ердоган сподівається, що домовленості про «зернові коридори» викладуть на папері вже цього тижня

Туреччина виконує роль посередника як сторона, що приймає переговори про відкриття “зернових коридорів” для вивозу продовольства з портів України, та прагне, аби вже нинішнього тижня домовленості були викладені у письмовій формі.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган під час спілкування з журналістами після візиту в Тегеран, повідомляє Укрінформ із посиланням на NTV

“Наша роль зараз полягає в тому, що ми приймаюча сторона. І як приймаюча сторона маємо посередницьку роль… У підсумку (після попередніх зустрічей та переговорів - ред.) на технічній зустрічі, що відбулася минулого тижня в Стамбулі, було досягнуто згоди щодо основних напрямків процесу в рамках плану ООН. Цього тижня ми хочемо викласти домовленість у письмовій формі. Сподіваємось, найближчими днями план почнуть втілювати в життя”, - сказав Ердоган.

Президент Туреччини запевнив, що й надалі докладатиме посередницьких зусиль у цьому процесі.

Читайте також: Кулеба про домовленості щодо розблокування портів: Ми на дуже просунутій стадії

“Наша країна, якій довіряють усі зацікавлені сторони, здійснюватиме необхідну координацію для реалізації процесу з міжінституційним підходом. Ми продовжуємо наші інтенсивні зусилля, щоб припинити цей крихкий процес, який має вирішальне значення для глобальної продовольчої безпеки”, - сказав Ердоган.

Він також нагадав про намір створити у Стамбулі координаційний центр.

“Процес (вивозу зерна - ред.) здійснюватиметься з координаційного центру, який буде створено в Стамбулі. Крім нашої країни, тут будуть присутні представники Росії, України та ООН”, - сказав Ердоган.

Читайте також: Глава МЗС Латвії - про експорт зерна: Треба враховувати інтереси і безпеку України

Як повідомляв Укрінформ, Адміністрація Сполучених Штатів підтримує пряму участь турецького керівництва в переговорах щодо розблокування доступу до українських портів у Чорному морі для експорту зерна, але водночас не має ілюзій щодо справжньої мотивації кремля.