Німеччина і США тісно координуватимуть допомогу Україні - Шольц

Німеччина та США діятимуть виключно разом у тому, що стосується безпеки України.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час перерви між першим і другим засіданням лідерів країн Великої сімки, коли політики зібралися для спільного фото, передає кореспондент Укрінформу.

Фото: Michael Kappeler/dpa

Говорячи про свою ранкову двосторонню зустріч із президентом США Джо Байденом, Шольц сказав: «Ми єдині в оцінці того, що стосується України, в питанні, що треба робити. І можу дуже чітко заявити: Німеччина та США завжди діятимуть разом у питаннях, які стосуються безпеки України. Так було від самого початку, так буде й надалі – в тісному співробітництві та координації».

Читайте також: Байден і Шольц провели зустріч перед початком саміту G7

За словами очільника німецького уряду, країни G7, так само як НАТО та ЄС, від самого початку діяли спільно щодо підтримки України в її боротьбі проти російської агресії. «Можна з упевненістю говорити, що путін не розраховував, що його постійним головним болем стане широка міжнародна підтримка України, а також мужність і незламність українців у захисті їхньої держави та демократії», - заявив канцлер.

Він засудив сьогоднішні ракетні удари росії по Києву, додавши, що країни G7 стоять як один на боці України в її захисті суверенітету, демократії, права на визначення власного шляху.

Читайте також: Байден: Разом із G7 ми заборонимо імпорт російського золота

За планом саміту, сьогодні ввечері передбачено обговорення питань зовнішньої та безпекової політики. Сторони, за словами Шольца, проведуть «дуже широкий і довірливий» обмін думками.

«Україна та російська агресія будуть там важливою темою, але не єдиною», - зауважив канцлер.

Він висловив переконання, що треба «працювати над створенням безпекової архітектури світу, яка гарантуватиме мир, а не буде дедалі більш загрозливою та ризиковою».

«Нас об’єднує погляд на світ, віра в демократію та верховенство права», - заявив очільник німецького уряду, відзначивши як позитив те, що лідери G7 зустрічаються останнім часом дедалі частіше.

Як повідомлялося, саміт G7 проходить 26-28 червня у Баварських Альпах.

Уранці 26 червня російські війська завдали ракетних ударів по Києву. Пошкоджено 9-поверховий житловий будинок у Шевченківському районі. У будинку сталося займання, частково зруйновані 7, 8 та 9 поверхи. Наразі виявлено тіло одного загиблого, травмовані 6 мешканців будинку. Чотирьох із них, в тому числі семирічну дівчинку, госпіталізували.

Фото: Bundesregierung/Kugler