Під санкції можуть потрапити всі учасники російського списку топ-100 Forbes – Новіков

Під санкції можуть потрапити всі учасники російського списку топ-100 найбагатших від Forbes.

Як передає Укрінформ, про це голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков сказав в інтерв'ю Forbes. 

За його словами, "ми акцентували увагу на тому, щоб облікувати кожного росіянина та білоруса, які причетні до війни в Україні. Мета санкцій – і це передбачено документами групи Єрмака – Макфола – зруйнувати адміністративну вертикаль у рф. Тому пріоритетність накладення санкцій вибудована таким чином: путін – олігархи – чиновники найвищого рівня – органи "авторитарної інфраструктури": силовики, судді, прокурори і так далі. Всього є десять категорій".

Як зауважив голова НАЗК, одним із критеріїв співучасті у війні є сплата компанією суттєвих податків до бюджету рф, і, "власне, у документах Єрмака – Макфола прямо йдеться про те, що під санкції можуть потрапити всі учасники російського списку топ-100 найбагатших від Forbes".

Читайте також: У НАЗК вважають, що ідея створення «реєстру олігархів» втратила актуальність

Новіков підкреслив, що якщо великі російські бізнесмени хочуть зберегти активи, вони мають публічно засудити війну та путінський режим і взяти участь в умовному "російському фонді покаяння" на відновлення України.

На переконання голови НАЗК, необхідно якомога швидше конфісковувати корпоративні права росіян у великому бізнесі, інакше вони "просто вб’ють їх та додатково нашкодять нашій економіці".

Як повідомляв Укрінформ, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що наразі виконано 45% санкційного Плану дій групи Макфола-Єрмака щодо посилення санкцій проти російської федерації.