Зеленський, дипломати і Генштаб: Резніков розповів, як Україна формує запит на зброю

Роботу з отримання зброї очолює Президент України Володимир Зеленський, а запит на зброю формує Генеральний штаб Збройних сил України.

Як передає Укрінформ, про це міністр оборони України Олексій Резніков повідомив у Фейсбуці.

За його словами, на прикладі отримання зброї дуже наочно видно, що це - командна робота, яку очолює Президент України Володимир Зеленський. До неї активно залучені Кабінет Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та Офіс Президента під керівництвом Андрія Єрмака.

“Запит на зброю формує Генеральний штаб ЗСУ. Після чого з ним працюють команди Міноборони, аташе з питань оборони та дипломати Дмитра Кулеби. Цей запит змінюється в залежності від потреб та перебігу бойових дій”, - повідомив Резніков.

Читайте також: Україна щодня втрачає до 100 бійців - Резніков закликає прискорити поставки важкого озброєння

Отримані озброєння і техніку Міністерство оборони централізовано передає на склади Збройних сил України. Розподіл здійснює командування ЗСУ, оскільки саме воно бачить загальну картину, формує задум операцій і визначає пріоритети, зауважив міністр.

Резніков нагадав, що для отримання озброєння командири мають звертатися до Командування сил логістики.

Міноборони вже виконало початковий запит від Збройних сил на 90% по артилерії калібру 155 мм, і а 100% початкова потреба буде закрита протягом 1-2 тижнів, але при зміні обставин на полі бою потреба зростає, підкреслив міністр.

“Генштаб реагує на зміну оперативної обстановки – Міноборони змінює завдання своїй команді відповідно до запитів ГШ. Вже маємо чіткий план поставок артилерії до кінця липня”, - повідомив очільник Міноборони.

Читайте також: Далекобійна артилерія зможе зачистити Сєвєродонецьк від ворога за два-три дні - Гайдай

Резніков нагадав, що нещодавно була оголошена важлива новина – американські та британські партнери вирішили надати Україні реактивні системи залпового вогню, й українські воїни вже навчаються ними управляти.

“Я провів багато дискусій з іноземними колегами, щоб запустити завчасну підготовку команд для різних типів зброї, по яких ще немає політичних рішень. Навчання за деякими позиціями почалося ще у березні. Зараз підготовку проходять чи розпочнуть найближчим часом понад 1,5 тисячі наших військових”, - заявив він.

За словами міністра, Україна отримала від партнерів, придбала на ринку, виготовила та передала Збройним силам значну кількість зброї. Її вистачило б для переможної оборони від будь-якої армії у Європі.

Читайте також: Передані Польщею САУ «Краб» вже на фронті – Резніков

Також Резніков пообіцяв найближчим часом докладно розповісти про речове, грошове забезпечення ЗСУ, засоби індивідуального бронезахисту та систему управління.

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня Президент США Джо Байден підтвердив, що Сполучені Штати надають Україні системи реактивного залпового вогню HIMARS та боєприпаси до них, які забезпечать оборону української території від наступу російських агресорів.