Кучма, Ющенко і Порошенко закликали світ допомогти врятувати українців з «Азовсталі»

Другий, третій і п'ятий президенти України Леонід Кучма, Віктор Ющенко і Петро Порошенко закликали світ допомогти врятувати життя цивільних і військових українців, які перебувають у Маріуполі на території заводу «Азовсталь».

Як передає Укрінформ, відповідний лист опублікував у Фейсбуці Порошенко.

«Ми, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко, — другий, третій і п'ятий Президенти України, — звертаємось до керівників країн світу. До держав-членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та Канади, Китаю, Туреччини та інших, а також до ООН.

Просимо усіма наявними дипломатичними ресурсами допомогти українській владі врятувати життя цивільних і військових українців, яких на території заводу «Азовсталь» росія за наказом путіна намагається знищити варварськими методами», - ідеться у зверненні.

Як заявляють автори листа, «така шокуюча жорстокість рашистів позбавлена будь-якого військового сенсу. Місто Маріуполь практично вщент зруйноване російською армією, яка зараз намагається приховувати сліди своїх злочинів.

Надзвичайні мужність та героїзм українських воїнів-захисників міста вразили не лише Україну, а й увесь світ. Батальйон «Азов», наші морпіхи, наші прикордонники вже увійшли в історію, бо їхній військовий подвиг безпрецедентний. І це наші національні герої, самовіддані, сміливі, патріотичні».

Але зараз вже не йдеться про рівний чи нерівний бій, сказано у зверненні. «На очах усього світу відбувається спроба кривавої помсти і розправи росіян над тими, хто, хоча й перебуває в оточенні, але переміг їх силою духу і силою волі».

«Закликаємо кожного з вас долучитися до того, щоби врятувати життя героїчних українців.

На вас з надією дивляться десятки мільйонів українців, вашому вдалому посередництву із вдячністю аплодуватимуть усі народи цивілізованого світу», - звертаються Кучма, Ющенко та Порошенко.

«Якщо переговорна група вважатиме за потрібне, - додав Порошенко, - готовий долучитися до процесу переговорів щодо екстракції захисників «Азовсталі», поруч з міжнародними та українськими представниками влади, та особисто взяти участь у реалізації цієї процедури».

Читайте також: У Маріуполі ворог намагається прорватися на «Азовсталь»

Як повідомляв Укрінформ, бійці полку «Азов» разом з побратимами тримають оборону в Маріуполі. В укриттях заблокованого ворогом заводу «Азовсталь» перебувають близько 600 важкопоранених бійців, яким через відсутність медикаментів і брак медиків не можуть надати належну допомогу. Територію меткомбінату росіяни постійно піддають обстрілам з усіх видів озброєння та раз у раз намагаються штурмувати.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що спецоперація з евакуації із «Азовсталі» почнеться з порятунку важкопоранених військовослужбовців та відбуватиметься в кілька етапів.

Раніше Україна запропонувала росії обміняти важкопоранених бійців із «Азовсталі» на полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених. За словами Верещук, військовим шляхом деблокувати «Азовсталь» наразі неможливо.

Захисники «Азовсталі» здаватися в полон не збираються, а росіяни не погоджуються на процедуру «екстракшн».

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна долучає низку країн, серед яких Ізраїль, Швейцарія, Туреччина, Фінляндія, до процесу переговорів з росією щодо визволення військових з «Азовсталі».

Фото: Sky News