Україна сподівається отримати статус кандидата на вступ до ЄС протягом місяця

Відео

Україна швидко надала Єврокомісії відповіді на першу анкету-опитувальник щодо вступу до ЄС, готує відповіді на другий запитальник щодо Acquis communautaire (правових норм ЄС), та сподівається отримати статус країни-кандидата вже протягом наступного місяця.

Про це під час візиту до Брюсселя за підсумками зустрічі з депутатами Європейського Парламенту заявила член Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Альона Шкрум, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Перше питання, з яким ми приїхали – це вступ до Європейського Союзу. Все не так легко, як би нам цього хотілося, але ми маємо отримати статус країни-кандидата вже в найближчий місяць… Я думаю, що для України це не лише символ. Ми цього заслуговуємо, і ми готові економічно для того, щоб це зробити», - сказала український політик.

Вона зауважила, що Україна провела величезну роботу, й вже надала відповіді на перший опитувальник Єврокомісії щодо готовності до вступу до ЄС, і наразі опрацьовує другий такий опитувальник, що стосується відповідності країни до правових норм Євросоюзу, так званого Acquis communautaire.

«Не думаю, що він взагалі був потрібен, цей другий опитувальник. Ми з усією повагою ставимося до процедури набуття статусу кандидата на членство. Але, я думаю, що вже по першому опитувальнику було зрозуміло, що ми до цього готові. Якщо є другий запитальник, - добре, ми також швидко дамо відповідь й на другий. Це не питання до України, це питання до наших європейських партнерів», - зауважила Шкрум.

Вона висловила переконання, що Україна має отримати членство в ЄС протягом року, і у процесі вступу не має штучно «прив’язуватися» до інших країн.

«За всієї величезної поваги, ані з Молдовою, ані з Грузією нас не можна зараз поєднувати, ми маємо рухатися своїм шляхом. Україна зробила величезний прогрес у (виконанні - ред.) 70 відсотків нашої Угоди про асоціацію, і в інтеграції до європейських ринків, в інтеграції у газовому секторі і так далі. Це питання (щодо вступу в ЄС – ред.) - воно дуже важливе. Ми говорили про це і з Єврокомісарами, і з Президентом Європарламенту», - сказала український депутат.

Читайте також: Єврокомісія до кінця червня оголосить висновки щодо статусу кандидата для України - Мішель

Як повідомлялося, 18 квітня Президент України Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина 18 квітня зазначила, що Україна вже отримала другу частину опитувальника, отже, урядова команда докладе всіх зусиль для якнайшвидшого заповнення і цієї частини, що охоплює оцінку відповідності українського законодавства актам права ЄС.

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.