Уряд Німеччини запевняє, що й надалі підтримуватиме Україну

Німеччина стояла на боці України та робитиме це й надалі, те ж саме стосується й глави держави Франка-Вальтера Штайнмаєра.

Про це заявив заступник речника федерального уряду Вольфганг Бюхнер на брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Федеральний президент займає чітку і однозначну позицію підтримки України. Так буде й надалі», - запевнив Бюхнер у відповідь на численні запитання прокоментувати відмову українського керівництва прийняти Штайнмаєра в Києві.

Німеччина, зауважив він, була і є одним із найбільш рішучих прихильників України на міжнародному рівні, і це тісно пов’язане з багаторічною роботою нинішнього федерального президента. Бюхнер також підкреслив, що президент безумовно представляє ФРН і нагадав, що нещодавно його було переобрано на другий термін.

Представник німецького уряду не став коментувати твердження, нібито українська сторона відмовою прийняти Штайнмаєра образила німецький народ, а також можливий зрив візиту канцлера Олафа Шольца в Україну після «афронту».

Бюхнер натомість зазначив, що канцлер перебуває у постійному контакті з Президентом Зеленським. «Україна знає, і це знає її Президент, що Німеччина твердо стоїть на її боці, що ФРН допомагає і буде продовжувати це робити», - підкреслив заступник урядового речника.

Читайте також: Штайнмаєр підтвердив, що влада України висловилася проти його візиту

Як повідомлялось, напередодні офіційний Київ відхилив візит федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра разом із президентами Польщі, Естонії, Латвії та Литви до Києва 13 квітня. Сам Штайнмаєр був здивований.

Радник Президента України Олексій Арестович у середу попросив розуміння щодо скасування візиту. Політика і рішення Президента Зеленського дуже виважені, сказав він в ефірі німецького телеканалу ARD. «Наш Президент очікує від федерального канцлера (Олафа Шольца), щоб він міг негайно приймати практичні рішення, включаючи поставку зброї», - зауважив Арестович.

Ексчемпіон світу з боксу Володимир Кличко своєю чергою заявив виданню Bild, що розраховує на візит Штайнмаєра в більш пізні строки. «Сподіваюся, що візит федерального президента до Києва лише відкладено, і це можна буде надолужити найближчими тижнями», – сказав Кличко. Він переконаний, що «ми, як Україна, терміново повинні продовжувати будувати мости з Німеччиною».

Зазначимо також, що троє депутатів Бундестагу планують невдовзі здійснити візит в Україну: голови комітетів Бундестагу з питань оборони, зовнішніх відносин та європейських справ Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн, Міхаель Рот і Антон Гофрейтер відповідно. Вони хочуть зустрітися з українськими депутатами та обговорити питання постачання озброєнь. Час та місце поки не уточнюється, але йдеться про місце на заході України.