Україна готова до прискореної процедури вступу до ЄС і очікує на готовність від Брюсселя – ОП

Жодне засідання Європейської Ради, Ради міністрів не має проходити без розгляду окремих аспектів питання вступу України.

На цьому наголосив у Фейсбуці заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква, передає Укрінформ.

Він зазначив, що виступ глави Української держави Володимира Зеленського на надзвичайній сесії Європейського парламенту, присвячений війні Російської Федерації проти України, справив на Європу приголомшливе враження. Цей виступ відбувся наступного дня після подання Президентом заявки на вступ до Європейського Союзу.

"Подумалось, невже нарешті стали прокидатися і починати діяти? Однак Резолюція ЄП, яка була схвалена за результатами слухань, не підтвердила це припущення, адже стала абсолютним дисонансом до виступу Президента. Особливо в частині майбутньої співпраці України та ЄС", – підкреслив Жовква.

Він оприлюднив дослівний текст відповідного положення: "Європарламент закликає інституції ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата в ЄС відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз та на основі досягнення відповідності, а тим часом продовжувати працювати в напрямку інтеграції в Єдиний ринок ЄС згідно з Угодою про асоціацію".

Заступник керівника ОПУ констатував, що це не надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС, як багато хто подумав. За його словами, Європарламент просто не має таких повноважень.

"А от що він міг і мав зробити – це ухвалити у нинішніх умовах війни сміливі політичні дороговкази, які повинні бути взяті до уваги усіма інституціями ЄС та державами-членами. На жаль, таким дороговказом відповідні положення Резолюції не стали", – додав він.

Жовква вкотре нагадав позицію Президента – Україна потребує прискореної процедури повноцінного вступу до Євросоюзу.

"Це означає, що звичайна і довга рутинна бюрократична процедура має бути пройдена Україною безпрецедентно швидко. Наша держава до цього готова. Хочемо бачити таку ж готовність від Брюсселю та усіх столиць держав-членів", – пояснив заступник керівника ОПУ.

Він зазначив, що відтак у постійних консультаціях з інституціями ЄС українська влада опрацьовує максимально швидку процедуру вступу, яка має містити мінімальну кількість етапів і встановлення коротких, проте реалістичних дедлайнів.

У цьому контексті Жовква підкреслив, що жодне засідання Європейської Ради, Ради міністрів не має проходити без розгляду окремих аспектів питання вступу України.

"Іншого алгоритму роботи Брюсселю українці не сприймуть і не зрозуміють", – підсумував він.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 28 лютого підписав заявку на членство України в Єпропейському Союзі.

1 березня депутати Європейського парламенту хвалили рішення закликати Європейські інституції надати Україні статус країни-кандидата на входження до Європейського Союзу.