Зеленський розповів президенту Євроради про збільшення обстрілів у зоні ООС

Оновлено

Президент України Володимир Зеленський поінформував президента Європейської Ради Шарля Мішеля про сьогоднішні провокативні обстріли з боку російсько-окупаційних військ в зоні проведення операції Об'єднаних сил.

Як передає Укрінформ, про це глава держави повідомив у Твітері.

"З Маріуполя провів розмову з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. Поінформував про безпекову ситуацію та сьогоднішні провокативні обстріли, зокрема Станиці Луганської. Подякував за ініціативу щодо проведення донорської конференції на підтримку України", - написав він.

Як повідомляє сайт Президента, Зеленський поінформував про значну кількість порушень режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань. Він акцентував на обстрілі дитячого садка в Станиці Луганській сьогодні вранці та назвав це великою провокацією.

"Ця ситуація вкотре довела, що евакуація дипломатів і представників ОБСЄ з України зараз не на часі. Важливо, щоб дипломати та Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ залишалися на своїх місцях в Україні. Моніторингова діяльність є вкрай важливою. Це є додатковим чинником стримування", – наголосив Зеленський.

Читайте також: Через обстріли на Луганщині відкрили кримінальні провадження

За його словами, сьогодні не вистачає сил і засобів ОБСЄ, щоб об’єктивно фіксувати всі порушення режиму тиші, що відбуваються, зокрема нинішнє ранкове загострення.

Президенти України та Європейської ради підтримали позицію щодо необхідності збереження місій в Україні та підтвердили відданість політико-дипломатичним зусиллям з метою розблокування мирного процесу й відновлення стабільності.

Зеленський також подякував Мішелю за ініціативу щодо проведення донорської конференції на підтримку України.

Читайте також: Під час обстрілу окупантами Мар'їнки поранена жінка

Розмова відбулася перед початком зустрічі лідерів країн ЄС у Брюсселі під головуванням Президента Європейської ради. Мішель, зокрема обговорить з європейськими лідерами інформацію, яку надав Зеленський.

Зеленський подякував Мішелю за постійний діалог та його зусилля в консолідації міжнародної підтримки України.

Мішель підтвердив рішучу й непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також її євроатлантичних прагнень.

Читайте також: Окупанти обстріляли Врубівку: снаряди влучили у ліцей, пошкоджені будинки та газопровід

Як повідомляв Укрінформ, 17 лютого окупанти в зоні ООС 34 рази порушили режим припинення вогню.

Ворог обстріляв Станицю Луганську. Троє працівників дитсадка – дві жінки та чоловік - отримали контузії. Пошкоджень унаслідок обстрілу зазнали також локомотивне депо Кіндрашівська-Нова і діючий локомотив.

Крім того, окупанти обстріляли смт Врубівка Луганської області. Снаряди влучили у ліцей, пошкоджені житлові будинки, перебитий газопровід високого тиску.

Поблизу Щастя російські окупаційні війська обстріляли села Старий Айдар і Лобачеве. У Старому Айдарі пошкоджено лінію електропередач напругою 110 кВ.

Фото: ОП