Посол України пояснив переваги перенесення перемовин ТКГ до Туреччини

Переговори Тристоронньої контактної групи (ТКГ) щодо врегулювання ситуації на сході України доцільно перенести з Мінська до Туреччини, оскільки Туреччина - сприятлива для України країна, яка може бути добрим посередником.

Таку думку висловив надзвичайний і повноважний посол України в Турецькій Республіці Василь Боднар в ефірі телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

"Туреччина — це сприятлива для України країна. І вона може бути добрим посередником. По-перше, між Україною і Туреччиною існує стратегічне партнерство, яке базується і на спільних інтересах, і на конкретних прикладах — зона вільної торгівлі, військово-технічна сфера і багато інших речей, які нас об'єднують. З Росією у них збалансований діалог і відносини, які дають змогу вести перемовини на рівних. Але немає такої сильної залежності, щоб підпадати під вплив Росії. Тобто там взаємозалежність існує, але не така, яка б говорила про домінування Росії над Туреччиною. Тому для нас важливо, щоб аргументи турецької сторони сприймалися російською стороною, і турецька сторона може нам допомогти у просуванні певних тез щодо врегулювання саме мирним шляхом", — наголосив посол.

Читайте також: Туреччина заявляє про готовність бути посередником між Україною та РФ заради миру в регіоні

За його словами, наразі важливо завершити військову частину конфлікту, тому будь-які формати переговорів — у Туреччині й не тільки — відіграватимуть роль у цьому.

"З турецького боку їм достатньо важелів впливу. Тому тут можна так само говорити про те, що Туреччина буде в певній частині на нашій стороні", — додав Боднар.

Він також розповів, що мета Ердогана у цих перемовинах — гарантування безпеки в регіоні.

Читайте також: Україна не проти перенесення засідань ТКГ до Туреччини - керівник ОП

"Оскільки російська агресія значною мірою зашкодила нормальній співпраці в регіоні Чорного моря, а сьогоднішня ескалація не тільки виводить регіон з основних торговельних шляхів, а й завдає шкоди економікам країн. Зокрема, впливає на Туреччину, дестабілізує. І це точно не в інтересах турецької сторони", — пояснив дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган неодноразово заявляв про готовність сприяти зниженню напруженості в регіоні. Під час візиту до Києва 3 лютого він запропонував прийняти в Туреччині саміт лідерів України та РФ.

Як заявив керівник ОП Андрій Єрмак за результатами переговорів у Берліні, українська сторона готова до проведення засідань Тристоронньої контактної групи в Туреччині в разі згоди всіх сторін.