Дії Росії віддаляють імплементацію Мінських угод - Карпентер

Росія повинна почати виконувати Мінські угоди, забезпечивши базові вимоги щодо припинення вогню, відведення важких озброєнь, а також розблокування доступу місії ОБСЄ до кордону України.

Таку позицію висловив під час онлайн-конференції постійний представник США при ОБСЄ посол Майкл Карпентер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Давайте пам’ятати, що Росія є підписантом Мінських домовленостей, так само як і ОБСЄ. Отже, на Росії лежить відповідальність за імплементацію тієї частини угод, які стосуються її зобов’язань», - указав дипломат.

За його словами, ОБСЄ також має грати свою роль, оскільки є стороною, яка підписувала Мінські домовленості, як, звісно, й Україна.

Читайте також: Штати в ОБСЄ: Україна має невіддільне право на самооборону

Посол підкреслив, що «Мінськ» спрямований насамперед на стабілізацію безпекової ситуації на місцях. У документі передусім ідеться про припинення вогню, відведення важких озброєнь, а також безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів - місії ОБСЄ - до всієї території України, в том у числі тимчасово окупованої.

«Ці найперші ключові умови не були виконані, оскільки сили, які Росія очолює та забезпечує, продовжують обстрілювати українські позиції. І внаслідок конфлікту втрачено вже понад 14 тисяч життів», - констатував Карпентер.

Крім того, за його словами, в заборонених угодами зонах залишається важке озброєння, на окупованих територіях не забезпечується вільний доступ спостерігачам ОБСЄ.

Читайте також: Місія ОБСЄ внаслідок «глушіння» втратила два безпілотники на сході України

Високопоставлений представник США додав, що Росія всіляко блокує в ОБСЄ ініціативу моніторингу кордону між Україною і РФ. Зокрема, минулого року вона заветувала цю пропозицію. «Отже, ми скоріше віддаляємося від імплементації Мінських угод, а не наближаємося», - підкреслив посол.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок державний секретар Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати й Україна мають спільні підходи до імплементації Мінських домовленостей та очікують від Росії виконання її зобов’язань за цими угодами.