Росія з 2015 року зробила багато того, що суперечить Мінським угодам – Костін

Росія за час, що минув після підписання Мінських угод у 2015 році, зробила багато такого, що їм суперечить, і це ускладнює розробку дорожньої карти їх виконання.

Про це заявив в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ Андрій Костін в інтерв'ю РБК-Україна, повідомляє Укрінформ.

Він нагадав, що ідея розробити дорожню карту виконання Мінських угод з’явилася на рівні нормандського формату ще в 2016 році. Вона передбачала певну черговість покрокового виконання тих чи інших елементів Мінських домовленостей. Ця робота в нормандському форматі відновилася вже після 2019 року, і з'явився термін "кластери".

"Відповідний документ як і раніше знаходиться в роботі на рівні політичних радників нормандського формату. Кластери якраз і представляють набір таких дій, які повинні або виконуватися одночасно, або одна повинна слідувати за іншою", - сказав Костін.

Читайте також: Макрон заявляє, що базою вирішення «українського питання» є Мінські угоди

Він пояснив, що для цього є дві основні причини. Перша - Мінські угоди не включають в себе ті елементи, які за фактом повинні в них бути присутніми, адже їх реалізація передбачалася до кінця 2015 року. У цьому контексті в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ зауважив, що за час, що минув після цього, російська сторона зробила багато чого, що суперечить Мінським угодам – вона перевела ОРДЛО на рублеві розрахунки, роздала сотні тисяч російських паспортів, залучає їх власників до голосування на виборах до органів влади РФ.

«Ми усвідомлюємо, що в Мінських угодах нічого не сказано, наприклад, про розмінування, вихід з рублевої зони, паспортизацію та багато інших питань. Ці елементи в Мінських угодах не згадуються, але за фактом їх потрібно якимось чином вирішувати», - констатував Костін.

Друга причина - Мінські угоди сформульовані таким чином, що деякі їх положення можна трактувати навіть не в двох, а в більшій кількості варіантів, зазначив в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ.

"Це викликає обґрунтовану дискусію про пастки і загрози прийняття тих чи інших трактувань. І була спроба на рівні нормандського формату якось ці два процеси відрегулювати", - сказав Костін.

Він також поінформував, що стосовно плану дій, який розробляється в політичній підгрупі ТКГ, є дуже багато різних підходів, зокрема спроби другої сторони по суті переписати Мінські домовленості, включивши туди все те, що задовольняє їх інтереси. "Однак всі домовленості повинні відповідати інтересам України, що ми і відстоюємо", - запевнив в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ.

Він констатував, що дискусія про цей план дій дуже складна.

Читайте також: Росія змушуватиме Україну виконати «Мінськ» у своєму трактуванні - Гармаш

Як повідомлялося, на зустрічі політичних радників нормандського формату в Парижі 26 січня було домовлено провести наступну зустріч через два тижні. Така зустріч планується, за даними Укрінформу, на 10 лютого.