Клімкін прогнозує паузу у просуванні України до НАТО

Міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках Павло Клімкін вважає, що найближчим часом буде поставлено на паузу процес просування України до НАТО, а також стосовно Плану дій щодо членства в Альянсі.

Таку думку він висловив в інтерв’ю «Європейській правді», передає Укрінформ.

«На сьогодні настрої такі, що нас ніхто не буде здавати в критичних питаннях. Але буде пауза, наприклад, у нашому просуванні до НАТО та до Плану дій щодо членства, у розміщенні інфраструктури НАТО, в якісному розширенні тренувальних можливостей для України, якісному розширенні обміну інформацією та інших речах, в яких Україна могла в найближчі роки зробити прорив», - сказав Клімкін.

На його переконання, Альянс і раніше не планував розміщувати в Україні ракети ані найближчим часом, ані в середньостроковій перспективі. «Йдеться про бази НАТО, про технічні засоби, про аеропорти, порти, про спільне виробництво зброї. Насправді у нас чимало опцій співпраці з НАТО, і деякі з них вже майже підійшли до практичної реалізації. Але я підозрюю, що все це не буде реалізовано. Бо там є критичні для Москви речі. РФ буде реагувати», - додав колишній глава МЗС.

Читайте також: Росія тиражуватиме далі досвід повзучої інтеграції окупованих територій – Клімкін

Клімкін також переконаний у тому, що нині перспективи України в НАТО серйозно не розглядають ні в Європі, ні в США, оскільки не виключають того, що президент Путін може використати це як привід, щоб зруйнувати Україну.

Як повідомлялося, влітку 2021 року лідери НАТО підтвердили, що Україна буде членом Альянсу.