Підробка COVID-сертифікатів: законопроєкт про кримінальне покарання пройшов комітет ВР

Комітет Верховної Ради рекомендує парламенту ухвалити у першому читанні урядовий законопроєкт про кримінальне покарання за підробку документів щодо профілактичних щеплень.

Відповідне рішення члени комітету з питань правоохоронної діяльності підтримали на засіданні в понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

Так, пропозицію рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроєкт №6084 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень" у першому читанні підтримали 12 членів комітету, семеро утрималися.

На засіданні під час розгляду питання був присутній заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, який закликав парламентаріїв підтримати законопроєкт.

Читайте також: В аеропорту «Київ» зупинили п'ятьох осіб із підробленими COVID-сертифікатами

У пояснювальній записці до проєкту зазначається, що в чинній редакції Кримінального кодексу відсутня кримінальна відповідальність за підроблення документів, що стосуються проведення вакцинації.

Законопроєктом пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 321-3, яка передбачає встановлення відповідальності за використання особою свідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, у вигляді штрафу від 17 000 до 34 000 грн або обмеження волі на строк до двох років.

Читайте також: Надії Савченко та її сестрі вручили підозру за використання підробленого COVID-сертифіката

Пропонується також встановити відповідальність за внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 34 000 до 68 000 грн або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Документ також передбачає встановлення відповідальності за виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 85 000 до 170 000 гривень або позбавлення волі на строк до трьох років.

Читайте також: У «червоних» зонах посилять перевірки COVID-сертифікатів

Кабінет Міністрів сподівається на підтримку Верховною Радою законопроєкту щодо криміналізації відповідальності за підробку COVID-сертифікатів.

«Цей законопроєкт (щодо криміналізації відповідальності за підробку COVID-сертифікатів - ред.) ініційований урядом і, відповідно, є суб’єктом подання. Окрім того, документ був включений Президентом у подання стосовно проведення позачергової сесії, яка запланована на друге листопада на 16.00», – сказав представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук під час погоджувальної ради у парламенті.

Як повідомлялося, 2 листопада Верховна Рада має розглянути, зокрема, закон про посилення кримінальної відповідальності за підробку COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів.