Припинити війну в Україні може лише Путін, проте такого бажання наразі немає – Данілов

На Україну чекають важкі два місяці, оскільки на порядку денному стоїть питання про пролонгацію закону про ОРДЛО, і Російська Федерація хотіла би внести свої корективи в це питання. На сьогоднішній день бажання Володимира Путіна закінчити війну не спостерігається.

Про це секретар РНБО Олексій Данілов наголосив в інтерв'ю РБК-Україна, відповідаючи на запитання, як відбуватиметься реінтеграція тимчасово окупованих територій.

«Це дуже складне питання. Нас чекають зараз важкі кілька місяців. Коли ми підходимо до питання про пролонгацію закону про ОРДЛО, одразу ж обурюється Російська Федерація. Вони мають велике бажання внести туди свої корективи нібито щодо вирішення цього питання. Насправді ключ від цього всього лежить у Москві. І якщо Путін не ухвалить рішення про те, що війну треба закінчувати, то ви можете все що завгодно писати і робити. Чи вирішить він це зробити? Я поки що не бачу аргументів, чому він це має робити. Тому що це велика гра з дестабілізації ситуації не тільки на території України. Насправді його цікавлять значно більші території», - зазначив Данілов.

На його думку, дестабілізація стосується всієї Європи, яка на сьогодні не дає адекватну відповідь на дії РФ.

«Поведінка росіян у Європі - всі ці отруєння людей і таке інше - це виклик, на який Європа не дає адекватних відповідей. Ви знаєте, що Володимир Олександрович (Зеленський - ред.) відкрито хоче, щоб ця війна закінчилася. Але вона має закінчитися так, щоб ми не позбулися своєї території і своєї суб'єктності», - акцентував секретар РНБО.

Читайте також: В Україні є три групи впливу, які представляють інтереси Росії – Данілов

Як повідомляв Укрінформ, закон про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі був ухвалений у вересні 2014 року. Він набув чинності 18 жовтня 2014-го. Термін його дії закінчився 31 грудня 2019 року. 12 грудня парламент продовжив його дію до кінця 2020 року.

3 липня, в день переговорів у Берліні в «нормандському форматі» на рівні політичних радників німецький журнал Der Spiegel з посиланням на документ, отриманий центром розслідувань «Досьє» з урядових кіл РФ, повідомив, що Москва вимагає від Києва до 6 липня розробити проєкт поправок до Конституції про надання окремим регіонам Донбасу особливого порядку місцевого самоврядування.

В інтерв'ю Politico Europe Президент України Володимир Зеленський запевнив, що пункт Мінських домовленостей в царині так званого особливого статусу Донбасу регулюють зміни до Конституції щодо децентралізації, проте на зміну Основного закону може впливати лише український народ.

6 жовтня голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, то парламент за необхідності може до кінця 2020 року продовжити дію закону про «особливий статус» окремих районів Донецької та Луганської областей.