Стефанчук «звільнив» Железняка з посади голови фракції «Голос» - той спростовує

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зачитав лист частини народних депутатів від фракції "Голос" щодо звільнення Ярослава Железняка з посади голови фракції. Сам депутат заявив, що відповідні документи - підробні, і він залишається очільником фракції.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні на адресу Голови Верховної Ради України надійшов лист з підписом 11 із 20 народних депутатів, членів депутатської фракції політичної партії "Голос", в якому народні депутати просять оголосити на пленарному засіданні (процитую дослівно): "Порушення вимог частини 4 статті 6 Закону України "Про Комітети Верховної Ради України" народним депутатом Железняком Ярославом Івановичем в частині незаконного зайняття ним посад першого заступника та голови депутатської фракції, що було зафіксовано Комітетом ВР з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту від 24.09.2021. Наступне - припинення повноважень голови депутатської фракції "Голос" у Верховній Раді Ярослава Железняка у зв‘язку з порушеннями вимог законодавства, а також більшістю голосів від складу депутатської фракції від 12.07.2021 про звільнення Ярослава Івановича Железняка з посади голови депутатської фракції", – оголосив Стефанчук.

Він зауважив, що до відповідного листа було додано лист регламентного Комітету ВР від 24 вересня 2021 року, рішення політсили від 12 вересня 2021 року про звільнення Железняка з посади керівника фракції, а також положення "Про депутатську фракцію політичної партії "Голос".

Читайте також: Рада не встигла розглянути всі «бюджетні» поправки - наступне засідання 2 листопада

Окрім цього, Голова ВР поінформував, що в листі народні депутати зазначили, що до обрання нового голови фракції його обов‘язки виконуватиме Олександра Устінова, яка очолювала об’єднання "Справедливість" всередині фракції "Голос".

Сам Ярослав Железняк на брифінгу в парламенті заявив, що зачитання спікером листа не має жодних юридичних наслідків.

"І жодних юридичних правочинів, у тому числі - про зміну керівництва фракції, не відбулося. Якщо ви сумніваєтеся в моїх словах, ви можете перевірити це, в тому числі, на сайті Верховної Ради України. Там ви побачите чинний склад фракції і чинний склад керівництва фракції", - сказав він.

Читайте також: Податковий комітет схвалив фінальну редакцію «податкового» законопроєкту — депутат

Депутат додав, що керується положенням про фракцію, яка вимагає наявності мінімум 14 голосів для проведення кадрових змін.

"Чи може Голова парламенту одноосібно прийняти рішення змінити керівництво фракції? Ні. І Регламент Верховної Ради, і закон про статус депутатів передбачає, що фракція керується своїм положенням. Це положення є, воно зафіксовано регламентним комітетом. Більше того, є навіть відповідний лист регламентного комітету щодо цього від 22 липня 2021 року. Все інше - це намагання колег якось захопити керівництво у фракції політичної партії "Голос", з якої вони були з ганьбою виключені ще з'їздом", - сказав Железняк.

Він зауважив, що залишається головою фракції, а Роман Костенко - його заступником, поки не буде 14 голосів членів фракції щодо зміни керівництва.

Читайте також: У Раді планують розгорнути пункти COVID-вакцинації

Окрім того, Железняк заявив, що 11 депутатів, які проголосували за його звільнення, підробили протоколи фракції.

"Те, що вони зібралися, щось підписали на якомусь бланку - це підлоги документів. Якщо б я був нелюдяним представником парламенту, я б перше, що зробив - подав би відповідну заяву у правоохоронні органи про підробку документів", - сказав депутат.

Наразі на сайті Верховної Ради Ярослав Железняк значиться як голова депутатської фракції політичної партії "Голос".

Як повідомлялося, раніше представниця об'єднання "Справедливість" у фракції "Голос" Ольга Стефанишина повідомила, що фракція проголосувала за звільнення Ярослава Железняка з посади керівника фракції. За повідомленням Стефанишиної, таке рішення підтримали 11 народних депутатів або більшість членів фракції "Голос" у Верховній Раді.

Сам Ярослав Железняк та партія "Голос" на офіційному сайті заявили, що інформація про його звільнення з посади керівника фракції "Голос" не відповідає дійсності, й кадрових змін у фракції не було, оскільки, згідно з положенням про фракцію, для такого рішення необхідно 14 голосів.

Читайте також: «Голос» блокуватиме відкликання Разумкова – Железняк

Чинний на той момент Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначав, що Комітет Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради дасть свій висновок щодо правомірності рішення частини членів фракції "Голос" про звільнення Ярослава Железняка з посади голови фракції.

Пізніше Железняк поінформував, що Комітет Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради вирішив, що він залишається чинним головою парламентської фракції “Голос”.