ФСБ РФ могла знати про українську спецоперацію щодо «вагнерівців» з травня - Безугла

Тимчасова слідча комісія щодо “вагнерівців” отримала інформацію від розвідувальних органів про те, що російські спецслужби могли знати про спеціальні заходи, які проводились українською стороною ще з травня 2020 року.

Про це заявила голова ТСК, народний депутат з фракції “Слуга народу” Мар’яна Безугла під час брифінгу за підсумками засідання комісії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Було опрацьовано з нашими розвідувальними органами і ми отримали інформацію від розвідувального співтовариства, яка потенційно підтверджує, що російські спецслужби могли знати про спеціальні заходи, які проводились з українського боку уже з травня 2020 року як мінімум. І відповідно якщо деталізувати, то це ГРУ ГШ (Головне розвідувальне управління Генерального штабу — ред.) з липня, а ФСБ РФ (Федеральна служба безпеки — ред.) з травня 2020 року. Тобто певні докази були надані, ці докази є закритими, тобто я не можу коментувати”, - наголосила Безугла, зазначивши, що ці дані будуть долучені до матеріалів ТСК.

Відповідаючи на питання чи володіє слідча комісія інформацією про те, хто і коли з української сторони дав розпорядження про перенесення чи призупинення спецоперації, Безугла зазначила: «ТСК отримала цю інформацію. При цьому є певні дані, які співпадають з різних джерел, є певні дані, які ще мають бути перевірені, викликають питання, але це інформація закрита і я не можу її називати».

На уточнююче запитання щодо конкретних прізвищ, вона підтвердила, що такі прізвища відомі. «Звичайно, різні прізвища називались, різна інформація є наразі в Тимчасовій слідчій комісії. Всі матеріали ТСК будуть відповідно відпрацьовані, відповідно класифіковані, тобто деякі закриті, деякі будуть оприлюднені і стануть надбанням парламенту», - пообіцяла Безугла.

Своєю чергою редактор видання «Цензор.Нет» Юрій Бутусов, який доповідав на засіданні ТСК, під час спілкування з журналістами повідомив, що поінформував народних обранців про важливі нові дані стосовно спрецоперації.

«У мене є нові дані, які я хотів би повідомити, і я вважаю це важливо. Є конкретні документи, з якими мені вдалося ознайомитись… Я вважаю, що підстави вважати їх достовірними є і я зміг перевірити зміст і відповідність цих документів фактам. Що це за документи, яким, я вважаю, слідча комісія має надати оцінку? Це передусім план спецоперації по захопленню російських терористів. Я стверджую, що цей план операції був підготовлений 22 червня 2020 року. 1 липня 2020 року за візою начальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби цей план поступив до міністра оборони України Андрія Тарана. І Андрій Таран санкціонував, підписав план по захопленню російських терористів. На жаль, слідча комісія не дала жодної оцінки цим документам», - зазначив Бутусов.

Також він наголосив, що наразі вкрай важливо з’ясувати чому наказ про початок спецоперації існує, а про її перенесення чи скасування - відсутній.

«Я стверджую, що існує документ за підписом міністра оборони України, де повністю розписаний план спецоперації і він затверджений міністром. Дуже важливо встановити чому план операції по захопленню терористів санкціонований, на це є письмовий наказ, а перенос операції, який призвів до провалу, чомусь письмово ніхто не оформляв, чомусь ніхто не віддав наказ, ніхто не розписався», - повідомив Бутусов.

Читайте також: У справі «вагнерівців» немає зради - Президент

Відповідаючи на питання журналістів чи отримали члени ТСК нові дані від Бутусова, Безугла зазначила: “Бутусов не надавав ТСК жодних документів».

Вона також підкреслила, що наразі не може розголошувати з якими документами мала змогу працювала ТСК, оскільки ця інформація закрита.

Наступне засідання слідчої комісії заплановане на наступний тиждень, повідомила Безугла.

Як повідомляв Укрінформ, у кінці липня 2020 року в Мінську затримали 33 бойовиків ПВК Вагнера. Україна направила Білорусі запит на екстрадицію «вагнерівців», проте Мінськ передав затриманих Росії.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК «Вагнера» нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак назвав заяви про зрив спецоперації через ймовірний витік інформації після наради у глави держави спланованою дезінформаційною кампанією.

Верховна Рада 19 травня 2021 року створила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності України і становити загрозу національній безпеці України.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв, що така ТСК розслідуватиме справи «вагнерівців» і «плівок Суркова-Медведчука».

На початку вересня цього року американський телеканал CNN опублікував власне розслідування щодо планування спецоперації із «виманювання» підозрюваних у воєнних злочинах на сході України бойовиків ПВК «Вагнера» з території Росії. Матеріал, зокрема, містить розмову із трьома анонімними нібито «колишніми високопосадовцями української військової розвідки» про підготовку спецоперації із захоплення «вагнерівців».