Стефанішина: Росія використовує енергетику як зброю у гібридній війні проти Європи

Газопровід Nord Stream 2 є геополітичним проєктом Росії, а енергетику Москва вже 20 років викорисовує як гібридну зброю проти країн Європи. Підриваючи роботу газотранспортної системи України, Росія створює подальші передумови для подальшої військової агресії.

На цьому під час участі у Варшавському безпековому форумі заявила у середу віцепрем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, передає кореспондент Укрінформу.

Як наголосила віцепрем’єр, Україна вже давно відчула на собі, що Росія використовує енергетику як зброю у гібридній війні, як засіб політичної маніпуляції.

“Оцінюючи європейський досвід упродовж останніх 20 років абсолютно очевидно, що Nord Stream 2 є амбітним геополітичним проєктом Росії”,- підкреслила Стефанішина.

Вона нагадала, що Росія постійно намагалася шантажувати газом багато європейських країн таких, як Латвія, Естонія, Чехія, Україна, Грузія і навіть Білорусь.

Стефанішина зазначила, що зменшуючи транзит газу через територію Україну Газпром зараз піднімає ціну на газ, що є очевидним шантажем Європи.

За її словами, усі дані свідчать, що немає жодного економічного обґрунтування для створенення Nord Stream 2, це буде виключно інструментом геополітичного шантажу.

Вона звернула увагу, що у стратегії національної безпеки РФ в енергетичній сфері визначено, що енергетичні ресурси Росії є інструментом національної і міжнародної політики та геополітичного впливу, що ефективно втілюється в життя завдяки Nord Stream 2.

Читайте також: Стефанішина прогнозує, що сертифікація Nord Stream 2 триватиме до дев'яти

Стефанішина зауважила, що підписання нещодавно Газпромом угоди з угорським газовим оператором щодо транзиту газу до Угорщини в обхід території України є конкретним прикладом, що вписується у стратегію Росії щодо використання енергетики як засобу геополітичного тиску. За її словами, Росія вже переступила усі “червоні лінії”, де закінчується економіка, а починається геополітика.

Урядовиця повідомила, що під саміту Україна-ЄС на наступному тижні в Києві однією з головним тем буде ініціатива щодо початку загальноєвропейської дискусії з енергетичної безпеки. Вона зауважила, що під час обговорення цього питання європейські країни зможуть побачити, які загрози несе нова газова війна, яку розпочинає Росія.

Стефанішина підкреслила, що важливе значення матиме сертифікація Nord Stream 2, аби цей газопровід відповідав вимогам Третього енергетичного пакету ЄС. Вона додала, що правилам європейського енергетичного ринку, за якими Україна функціонує вже багато років, мають підпорядковуватися усі, зокрема і Nord Stream 2.

“Ми сподіваємося, що ініціативу України розпочати стратегічну дискусію щодо енергетичної безпеки буде доцінено і підтримано в ЄС і країнами-членами Спільноти”, - констатувала вона.

Стефанішина також наголосила, що ЄС спільно з партнерами, зокрема Україною, повинна розпочати роботу над засобами енергетичної cтійкості.

Віцепрем’єрка підкреслила, що підрив роботи ГТС України не лише послаблює Україну економічно, але й відкриває шлях до наступної військовї агресії РФ.

Як повідомлялося, 4 жовтня Данське енергетичне агентство надало дозвіл на введення в експлуатацію російського трубопроводу "Північний потік - 2".

Російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу «Північний потік - 2». Газогін побудований з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром. Наразі газогін чекає на сертифікацію з боку німецького регулятора.

Проти цього проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Німецька сторона запевняє, що робитиме все, аби Україна зберегла свою транзитну роль і чекає від РФ гарантій того, що контракт на транзит газу територією України буде продовжено після того, як закінчиться нинішній, п'ятирічний, підписаний у грудні 2019 року.