Саакашвілі написав листа Зеленському

Експрезидент Грузії Михеіл Саакашвілі подякував Президенту України Володимиру Зеленському, який пообіцяв посприяти його звільненню.

Текст листа, адресованого українському лідеру, опублікований на сторінці Саакашвілі в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Глибоко зворушений вашими словами та відгуком справжнього державного діяча високого класу на мій незаконний арешт і ув'язнення в Грузії за сфальсифікованими обвинуваченнями, які крім Росії не визнає ніхто у світі», - написав Саакашвілі.

Він підкреслив, що високо оцінює принципову позицію Зеленського щодо захисту України та всіх в'язнів Кремля.

«Я більше за життя люблю свою Грузію, але дуже люблю й Україну, мою другу батьківщину, де провів багато років свого життя і де у мене є сім'я і друзі, і громадянство, яке я дуже ціную. Я все життя буду пишатися тим, що мав можливість внести свій скромний внесок у впроваджувані вами історичні зміни та реформи. Оскільки я фактично є особистим в'язнем Путіна, то дуже високо оцінюю вашу принципову позицію стосовно захисту України, всього регіону і всіх в'язнів імперії», - йдеться в листі.

Читайте також: Держдеп: Уважно відстежуємо ситуацію із затриманням Саакашвілі

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент України Володимир Зеленський пообіцяв посприяти звільненню заарештованого в Грузії експрезидента Михеіла Саакашвілі.

"Саакашвілі є громадянином України. Всі інститути: міністерство закордонних справ і наше посольство в Грузії, на рівні посла Грузії, який працює в Україні, і на рівні кабінетів міністрів, і на рівні прем'єрів - ми всі будемо цим займатися", - заявив він.

Саакашвілі вранці в п'ятницю, 1 жовтня, розмістив відеоролик у Фейсбуці, в якому сказав, що перебуває в Батумі.

Читайте також: Український консул відвідала Саакашвілі у в'язниці – МЗС

Увечері того ж дня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі оголосив, що експрезидента Саакашвілі затримали.

Саакашвілі оголосив голодування, заявивши, що вважає себе політичним в'язнем.

Саакашвілі очолював Грузію в 2008-2013 роках. Після поразки на виборах 2013 року він залишив країну. Проти політика порушили низку кримінальних справ, за деякими з них він був заочно засуджений до ув'язнення.

Читайте також: ЗМІ розповіли, як Саакашвілі міг потрапити до Грузії

У 2015 році він був позбавлений грузинського громадянства і майже шість років є громадянином України. Зараз він є головою Виконавчого комітету Національної ради реформ України.