Зустріч голів МЗС України і Туреччини перенесли до Львова

Зустріч міністрів закордонних справ України і Туреччини Дмитра Кулеби та Мевлюта Чавушоглу відбудеться у жовтні не в Києві, а у Львові, щоби представити це місто турецьким інвесторам.

Про це глава українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба повідомив на онлайн-брифінгу в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На початку жовтня до України приїде мій друг і колега міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. Я хочу розширити географію української дипломатії, тому прийму Мевлюта не в Києві, як це традиційно відбувається, а у Львові», - сказав Кулеба.

Читайте також: ЗВТ між Україною та Туреччиною: у МЗС розповіли про хід переговорів

Він зазначив, що у Львові міністри проведуть засідання спільної групи стратегічного планування, аби підготувати проведення на початку наступного року в Києві Х засідання Стратегічної ради високого рівня під головуванням президентів України і Туреччини.

За словами Кулеби, Львів для проведення зустрічі міністрів обраний тому, що це місто є провідним туристичним, промисловим, транспортним, культурним та ІТ-хабом в Україні.

«Ми, зокрема, хочемо представити ці можливості Львова для турецьких інвесторів», - зазначив очільник МЗС.

Він додав, що на зустрічі з Чавушоглу обговорюватиметься й безпекова ситуація в регіоні Чорного моря з огляду на те, що до кінця року в Анкарі має відбутися засідання «Квадриги».

Читайте також: Туреччина сподівається на нові культурні проєкти з Україною

«Україна та Туреччина є країнами, союз яких у Чорному морі є ключем до збалансування безпекової ситуації в цьому регіоні та гарантування безперебійного функціонування торгівельних шляхів. Такі самі настрої, запевняю вас, панують в Анкарі», - сказав міністр.

Дипломатичний формат «Квадрига» був створений як майданчик консультацій із політико-безпекових питань на виконання домовленостей президентів України та Туреччини у Стамбулі 16 жовтня 2020 року.

Зустрічі у форматі «двоє міністрів закордонних справ + двоє міністрів оборони» за попереднім планом мають відбуватися щороку.