Аналітик не прогнозує зміни німецької політики щодо України після виборів до Бундестагу

Україні не варто очікувати принципових змін у політиці Берліна щодо Києва після виборів до Бундестагу.

Таку думку висловила аналітик Ради зовнішньої політики «Українська призма» Марина Коваль під час обговорення «Нова Німеччина без канцлера Меркель: якою вона буде для України?», передає кореспондент Укрінформу.

«Я вважаю, нам не варто очікувати принципових змін. Хто би не був біля керма коаліції (або ХДС/ХСС, або СДПН) - політика щодо України буде приблизно такою самою», - зазначила вона.

Коваль прогнозує, що Україні не варто очікувати і швидкого вступу до ЄС та НАТО. «Не буде швидкого вступу до ЄС, ні до НАТО, особливо до НАТО... Я переконана, що серед німецьких партій демократичного табору, скажімо так, є консенсус з приводу того, що Україні поки що не місце в НАТО, і наш збройний конфлікт на сході України - перша тому причина», - зауважила експерт.

Аналітик також зазначила, що на німецьких виборах тема зовнішньої політики не була першочерговою, основні питання до кандидатів стосувалися внутрішньої політики Німеччини. «Там лише де-не-де проскакує питання Китаю (як ви ставитеся до зростаючої могутності Китаю?), були якісь серії питань швидких (Україна - в ЄС і НАТО: так, ні?)», - наголосила Коваль. Водночас, за її словами, цьому питанню не було присвячено багато часу.

Читайте також: Україна має залишатися країною-транзитером – кандидат у канцлери ФРН Шольц

Як повідомлялося, Соціал-демократична партія Німеччини виграла вибори до Бундестагу. Голосування на парламентських виборах у ФРН відбулося напередодні. Німці обрали депутатів 20-го за рахунком бундестагу. Чинний канцлер Ангела Меркель в перегонах участі не брала. Вона залишить посаду після того, як буде сформовано коаліцію і буде призначений новий канцлер.