Зеленський провів переговори з генсеком та головою Генасамблеї ООН

Президент Володимир Зеленський зустрівся з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, а також із новообраним головою ГА ООН Абдулою Шахідом.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, обидві зустрічі відбулися у штаб-квартирі ООН.

Під час розмов із Гутеррешем та Шахідом Зеленський порушив питання підтримки Кримської платформи з боку ООН - найвпливовішої міжнародної організації.

«Кримська платформа заснована на резолюціях ООН та міжнародному праві, - сказав журналістам прессекретар Президента Сергій Никифоров. - На саміті Кримської платформи були представлені НАТО та ЄС, а представника ООН не було».

Читайте також: Президент під час зустрічей у Нью-Йорку порушить питання Кримської платформи – Никифоров

Никифоров нагадав, що Росія намагалася протидіяти включенню в порядок денний Генасамблеї питання «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України», проте ГА більшістю голосів зберегла його в порядку денному і включила для розгляду на черговій сесії.

У розмові з Гутеррешем Президент, окрім політичних, порушив також «прагматичні» питання. ООН є одним з найбільших споживачів товарів і послуг у світі, сказав Никифоров. Щороку організація закуповує товарів на 20 млрд доларів, у тому числі в України – на 200 млн. Але, за його словами, є неабиякий потенціал для розширення такої співпраці. Зокрема, Україна готова запропонувати надання транспортних послуг, участь у програмах ООН з постачання продовольства, окрім того, у нас розвинена IT-сфера.

Читайте також: Зеленський зустрівся з президенткою Єврокомісії та американськими інвесторами

У своєму Твітері Зеленський повідомив, що запросив Гутерріша відвідати Україну.

«Під час зустрічі з Антоніу Гутеррішем подякував за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. Закликав генсека ООН посилити підтримку Кримської платформи. Запросив Антоніу Гутерріша відвідати Україну», - написав Президент.

Як повідомляє пресслужба Президента, Зеленський наголосив, що Україна готова підтримувати зусилля генсекретаря ООН, зокрема в питанні реформування Організації та зміцненні її ролі у подоланні глобальних викликів.

«Для нашого регіону таким викликом залишається російська агресія», – зазначив Зеленський.

Президент передав генеральному секретарю ООН список майже 450 українців, яких утримують на тимчасово окупованих територіях і в Росії. Він попросив Гутерріша сприяти у звільненні ув’язнених.

Глава держави ознайомив генсека ООН з актуальною безпековою ситуацією на Донбасі.

«Україна підтримала торік ваш заклик до глобального припинення вогню. Попри всі наші мирні зусилля обстріли українських позицій тривають», – повідомив Зеленський.

Як зауважив Президент, «досягнення кінцевої мети Кримської платформи – повернення Криму – відновить повагу до Статуту ООН. Вважаю, що сприяти виконанню рішень Кримської платформи є обов’язком Організації».

Зеленський також поінформував Гутерріша про саміт перших леді та джентльменів, який відбувся в серпні в Києві.

Він наголосив на вагомій ролі генерального секретаря у забезпеченні ефективної координації в ООН імплементації двох важливих для України резолюцій Генасамблеї щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму та мілітаризації півострова.

Співрозмовники обговорили участь України в операціях Організації Об’єднаних Націй з підтримання миру.

«Важливо, що понад 300 українських «блакитних шоломів» виконують завдання у шести операціях ООН з підтримання миру. Україна продовжуватиме робити внесок у спільну справу зміцнення міжнародного миру й безпеки», – наголосив Президент.

Також Зеленський позитивно відзначив входження України до десятки країн – найбільших постачальників товарів і послуг для потреб Секретаріату ООН.

«Ми готові нарощувати нашу участь у постачанні товарів і послуг, зокрема для операцій з підтримання миру, в ІТ-сфері та постачанні продовольства. Багато українських компаній здатні постачати якісні товари та послуги за конкурентоспроможними цінами», – сказав глава держави.

Також у вівторок увечері Зеленський має зустрітися з президентом Туреччини Ердоганом, представниками української громади та українських церков.

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня Президент України прибув з робочим візитом до США для участі у 76-й сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

21 вересня він узяв участь у відкритті 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. 22 вересня заплановано виступ Зеленського у загальних дебатах на Генасамблеї.

Фото: ОП