Зеленський зустрівся з президенткою Єврокомісії та американськими інвесторами

Фото

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, а також з американськими інвесторами.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, зустріч відбувалася в постійному представництві України при ООН.

Зеленський подякував Ляєн за підтримку незалежності України у протистоянні з російською агресією та підтримку Кримської платформи.

Сторони обговорили питання економічної співпраці України та ЄС. За словами речника Президента Сергія Никифорова, Зеленський порушив питання енергетичної безпеки, зокрема у контексті газопроводу «Північний потік-2», інтеграції української та європейської енергосистем систем, переходу на зелену енергетику, лібералізації транспортних перевезень.

За інформацією пресслужби глави Української держави, Зеленський поінформував фон дер Ляєн про погіршення ситуації в Криму, зокрема з огляду на чергову хвилю незаконних політично мотивованих арештів.

Президент порушив питання про надання сприяння у звільненні майже 450 українців, яких утримують на тимчасово окупованих територіях та в Росії.

Зеленський і фон дер Ляєн скоординували позиції в контексті підготовки до 23-го Саміту Україна – ЄС, проведення якого заплановане на 12 жовтня цього року в Києві. Глава держави наголосив, що визнання європейської перспективи та подальша інтеграція економіки України до внутрішнього ринку ЄС – серед ключових пріоритетів нашої держави.

Читайте також: Зеленський сказав, як ООН може допомогти в деокупації територій України

Зеленський також зустрівся з американськими інвесторами. Як пояснив у коментарі Укрінформу позаштатний радник Президента України американець Ендрю Мак, зараз, коли у Нью-Йорку перебуває більш як сотня лідерів держав, кожному із них непросто провести переговори з інвесторами, водночас чимало бізнесменів виявили бажання зустрітися саме з Зеленським. За словами Мака, це вісім осіб, які є донорами Американського єврейського комітету - впливової організації бізнесменів у Нью-Йорку, та три організації, що входять до його складу. Радник Президента нагадав, що саме ця організація разом з Українським конгресовим комітетом у 2016 році підписали лист на ім’я тодішнього президента США Барака Обами щодо надання Україні зброї для протистояння російській агресії.

За словами Никифорова, Зеленський обговорив з представниками ділових кіл питання залучення інвестицій в Україну, оскільки нині в результаті реформ, зокрема судової, для цього складаються сприятливі умови.

Читайте також: Президент під час зустрічей у Нью-Йорку порушить питання Кримської платформи – Никифоров

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня Президент України Володимир Зеленський прибув з робочим візитом до Сполучених Штатів Америки для участі у 76-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку.

21 вересня Зеленський у Нью-Йорку взяв участь у відкритті 76-ї сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

Фото: president.gov.ua