Законопроєкт Зеленського про олігархів у п’ятницю винесуть на комітет ВР

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки на засіданні 17 вересня розпочне розгляд у другому читанні президентського проєкту закону про олігархів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у порядку денному засідання комітету, оприлюдненому на сайті Верховної Ради.

Розгляд законопроєкту №5599 є «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» другим питанням порядку денного засідання.

Першим питанням заплановано заслухати інформацію Головнокомандувача Збройних Сил України щодо напрямків діяльності.

Засідання комітету розпочнеться об 11:15.

Читайте також: Венеційська комісія дасть оцінку законопроєкту про олігархів

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)". Документ передбачає внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначає порядок і наслідки включення осіб до Реєстру, запроваджує декларування службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Читайте також: Депутати можуть розглядати законопроєкт про олігархів без висновку Венеційської комісії — Разумков

До другого читання законопроєкту вже надійшло понад 1230 поправок.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у листі закликала Голову ВР Дмитра Разумкова направити законопроєкт №5599 до Венеційської комісії, оскільки, на її думку, він може суперечити нормам Конституції. Окрім цього, до спікера звернулися чотири опозиційні депутатські фракції з аналогічною пропозицією.

Разумков 10 вересня направив законопроєкт на експертизу до Європейської комісії "За демократію через право" (Венеційська комісія).

Читайте також: Щоб називати когось олігархом, потрібно спершу ухвалити закон — Данілов

Спікер зауважив, що Регламент Верховної Ради не забороняє народним депутатам розглядати законопроєкт, направлений до Венеційської комісії, без її висновків.