Україна працює над розбудовою консенсусу в НАТО щодо ПДЧ - Стефанішина

Україна працює над розбудовою консенсусу в Північноатлантичному альянсі стосовно Плану дій щодо членства у НАТО.

Про це віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина сказала під час онлайн-зустрічі з міністром Великої Британії з питань Європейського сусідства та Америки Венді Мортон, передає Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

«Україна працює над розбудовою консенсусу в Альянсі щодо надання нашій країні Плану дій щодо членства у НАТО і нам дуже важливо відчувати підтримку партнерів у цьому процесі. Сьогодні довкола євроатлантичної інтеграції України об’єднані зусилля Президента, уряду та парламенту, що дозволяє проводити складні реформи у секторі безпеки та оборони, впроваджувати стандарти НАТО та працювати над реалізацією програми Розширених можливостей НАТО», - сказала Стефанішина.

Віцепрем’єр-міністр зазначила, що комюніке за підсумками Саміту НАТО у 2021 році, в якому підтверджується, що Україна стане членом НАТО, було важливим документом, який прокладає шлях до формування стратегічної ясності щодо членства України в Альянсі.

Читайте також: Кулеба: Україна буде членом НАТО, це питання часу

Стефанішина також подякувала Мортон за підтримку Великою Британією євроатлантичного курсу України.

Водночас віцепрем’єр звернула увагу на небезпеку зі сторони Росії, яка розбудовує військову інфраструктуру у Чорноморському регіоні та продовжує мілітаризацію тимчасово окупованого Криму. Стефанішина зазначила, що Україна підтримує розширення присутності НАТО у регіоні Чорного моря.

«Посилення співпраці між Україною та НАТО, спільні тренування на суходолі та у морі, а також розвиток протидії гібридним загрозам сприятимуть посиленню східного флангу НАТО», - зазначила вона.

Читайте також: Президент: ПДЧ – це тема для обговорення з НАТО, а не з Росією

Віцепрем’єр-міністр також звернула увагу на амбітний порядок денний реформ, який сьогодні впроваджується в Україні на шляху євроатлантичної інтеграції.

Зокрема Верховна Рада ухвалила закон, що прокладає шлях до корпоратизації оборонно-промислового комплексу; продовжується робота над реалізацією закону щодо оборонних закупівель; очікується ухвалення у другому читанні законопроєкту про реформу СБУ тощо.

Стефанішина та Мортон також обговорили роботу над реалізацією Паризької кліматичної угоди.

Як повідомляв Укрінформ, 19 липня речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що Україна не має намірів переглядати свій геополітичний вектор щодо членства в ЄС і НАТО, але водночас розвиватиме відносини з країнами Азії, Африки, Латинської Америки, виходячи з національних інтересів.