У МЗС Британії назвали передумову для прогресу реформ в Україні

Забезпечення незалежності антикорупційних інституцій та реформування судової реформи є необхідною передумовою для втілення практично усіх інших реформ в Україні.

Про це заявила міністр з питань європейського сусідства та Америки Міністерства закордонних справ та міжнародного розвитку Великої Британії Венді Мортон під час Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, яка проходить у Вільнюсі, передає кореспондент Укрінформу.

"Для втілення реформ Україна потребує незалежні антикорупційні інституції та проведення реформи судової системи. Це – необхідна передумова для майже усіх реформ, які б сприяли підвищенню стійкості України. Це має ключову важливість", - заявила вона.

За словами Мортон, Україна зараз "б’ється на двох фронтах” – "ми усі знаємо той масштаб викликів, які йдуть як з боку Росії, так і зсередини країни, і ці виклики підривають процес реформ".

На цьому тлі британська міністр розкритикувала, зокрема, спробу використання Конституційного Суду України для "розвороту назад прогресу, який досягли антикорупційні інституції". Водночас вона вказала на те, що недавні кроки стосовно ВККС демонструють, що досягти прогресу можна, "якщо налаштовані на реформи українці з уряду, опозиції та громадянського суспільства спільно із міжнародними експертам працюють разом".

Вона також наголосила на важливості продовження міжнародної солідарності з Україною та її підтримки у втілення реформ в країні.

"Реформи залишаються найкращою довгостроковою обороною від російської агресії. Як і найкращим способом для залучення інвестицій та покращення економічної конкурентоспроможності України", - заявила британський міністр.

Крім того, справжні реформи, які зміцнюватимуть верховенство права, також "відкриють євроатлантичний шлях, який український народ обрав для себе", та забезпечать просування України до більш безпечного та процвітаючого майбутнього.

Мортон запевнила у непохитній підтримці Великою Британією як процесу реформ в Україні, так і суверенітету та територіальної цілісності країни.

Читайте також: Стабільність є ключовою умовою подальших інвестицій в Україну – МЗС Норвегії

Як повідомлялося, у середу 7 липня в Президентському палаці у Вільнюсі (Литва) розпочалася 4-та Міжнародна конференція з питань реформ в Україні, що триватиме два дні.