Зеленський: Ми не розділятимемо питання Nord Stream 2 і безпеки

Питання завершення будівництва проєкту «Північного потоку — 2» є показником пріоритетів країн щодо питань економіки та безпеки.

Про це сказав Президент Володимир Зеленський під час спільної з Президентом Литви Гітанасом Науседою пресконференції у Вільнюсі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Баланс між безпекою і економікою знайти складно. Мені здається, що «Північний потік» - це лакмусовий папірець, який показує, що пріоритетніше для тих чи інших країн. Коли ви не відчуваєте, що ви в небезпеці, ви думаєте про економіку. Коли у вас війна, ви думаєте про життя людей», - сказав глава держави.

У цьому контексті він підкреслив, що на першому місці має бути питання безпеки. «Ми розуміємо, що без економіки неможливо, але для кого тоді будувати, якщо у вас війна і гинуть люди», - підкреслив Зеленський.

Він поінформував, що на майбутній зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель (12 липня — ред.) обговорюватиме питання енергетичної безпеки та «Північного потоку — 2». «Розділяти питання «Північного потоку-2» і безпеки ми не будемо, ми не продаємо українців і не продаємо життя наших людей», - зазначив Президент.

Читайте також: Конгрес здатний змусити Байдена посилити санкції проти Nord Stream 2 – Гербст

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Зеленський 6-7 липня перебуває з візитом у Литовській Республіці, де бере участь у Міжнародній конференції з питань реформ в Україні.

Газогін «Північний потік-2» розрахований на постачання 55 млрд кубометрів газу щороку з РФ до Німеччини, має протяжність 1234 км. У грудні 2019 року у зв'язку з санкціями США з проєкту вийшла низка західних компаній, зокрема, припинило роботи судно-трубоукладник, що унеможливило добудову вчасно. Відтоді російська сторона намагається завершити проєкт самотужки.

Читайте також: Зеленський назвав Nord Stream 2 зброєю проти Європи

Проти завершення проєкту активно виступають Україна, Польща, країни Балтії тощо. Проти нього також постійно виступає Європарламент.